Varga Judit: „a liberálisok elszoktak attól, hogy mások véleményét meghallgassák, attól meg pláne, hogy elfogadják”

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. június 23. - 21:42

Az igazságügy miniszter elmondta, hogy nagyon jól jönnek a Brüsszelben szerzett tapasztalatai, amelyeket fel tud használni a magyar érdekérvényesítésben. 

Varga Judit az Indexnek nyilatkozott, és elmondta, hogy megmosolyogtatónak tartotta azokat az állításokat, miszerint belharc várható közte és Navracsics Tibor között, pedig ő kifejezetten örült a kinevezésének. 

„Beszélek brüsszeliül, amin kint is jobban meg tudják érteni a magyar álláspontot. Ebben a munkában Tibor is egy újabb hangszín és egy értékes szereplő lesz. Sokat dolgoztunk együtt még Brüsszelben, és nagyon jó emberi, szakmai kapcsolat van közöttünk” – mondta. 

Hozzátette, hogy „a miniszter úr rendkívül jelentős tapasztalatokkal rendelkezik a bizottság működéséről, van személyes kapcsolatrendszere is, amit fel tud majd használni a magyar érdekérvényesítésben”.   

A kérdésre, hogy nem érzik-e úgy, hogy  meg kellene változtatniuk a Brüsszellel szembeni kommunikációjukat, amint azt az ellenzék régóta szorgalmazza, annak érdekében, hogy ne legyen jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben, így válaszolt: 

„A hazai ellenzéki oldalon vannak, akik ezt kívánják, mert jobban gyűlölik a mi politikai közösségünket, mint amennyire a hazájukat szeretik. Én el sem tudnám képzelni, hogy olyan folyamatoknak drukkoljak, amelyek végén forrásokat vonhatnak el Magyarországtól.”

Felhívta arra is a figyelmet, hogy bár a magyarországi baloldal jelentéktelennek tűnik, nem szabad elfelejteni, hogy milyen erők állnak mögöttük: sorosista NGO-k, az Európai Parlament baloldali többsége, a nagy liberális-progresszív nemzetközi hálózat megmondóemberei. 

 „Ez a kampányban is érezhető volt. Gondolom, nem kell felidéznem a választásokat megelőző hónapok hangulatkeltését. Nekem ugyanakkor úgy tűnt, hogy egy idő után már a külföldi támogatók is letettek a hazai ellenzékről. Brüsszeli folyosói beszélgetéseken több európai politikus már márciusban utalt arra, hogy úgy látják, velünk fogják folytatni a közös munkát” – fejtette ki. 

De azért kiemelte: „minden áskálódás és rémhírterjesztés ellenére meg fogjuk kapni a nekünk járó uniós pénzeket a tárgyalási folyamat végén. Ez ugyanis jár a magyar embereknek mind jogi, mind politikai értelemben”. 

„Azonban látni kell, hogy hiába beszéljük jól a nyelvet és hiába mondjuk kedvesen és diplomatikusan, brüsszeli ellenfeleink számára akkor is az a meghökkentő, hogy a véleményhegemónia világában ki merünk állni a nemzeti érdekekért, hallatjuk a magyar emberek hangját és vissza merünk szólni az alaptalan vádaskodásra.”

„A brüsszeli progresszívak nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy akit támadnak, annak van bátorsága, demokratikus legitimációja és szakmai-diplomáciai felkészültsége ellenállni” – jelentette ki.   

Kiemelte: „a liberálisok elszoktak attól, hogy mások véleményét meghallgassák, attól meg pláne, hogy elfogadják. Ehelyett stíluskritikába kezdenek. Megértem persze őket, hiszen Európában bénult, többpárti, törékeny koalíciós kormányokhoz vannak szokva, ahol a liberális média igazi fegyelmezőeszközként működik. Itt érdemes lenne tőlünk tanulni, hiszen a valódi véleménypluralizmusnak köszönhetően Magyarországon valódi politikai viták vannak. Bárki, szabadon elmondhatja véleményét”.