Clouds
21 Budapest
Dollár
353,68 Ft
Euró
385,84 Ft
Font
432,36 Ft
Bitcoin
23,675 $

Varga Judit különösen érthetetlennek tartja az Európai Bizottság keresetét

Fotó: Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülésére érkezik 2022. november 18-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

A gyermekvédelmi törvény is szóba került Varga Judit interjújában, amit a Magyar Nemzetnek adott, közvetlen a 2023-as esztendő beköszönte előtt.

Varga Judit igazságügyi miniszter mögött is egy nagyon sűrű év áll, aki sokat tett hozzá ahhoz, hogy a magyar álláspontok érvényesítésre kerüljenek. Több fontos csatát is megnyert Brüsszelben, ám valamiért még mindig vannak egyes részek, amikbe kapaszkodni próbálnak az uniós bürokraták.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

Az Európai Bizottság például az Európai Bírósághoz fordul a gyermekvédelmi törvényben foglaltak miatt. A magyar álláspont ezen a területen is mindig határozott és egyértelmű volt, de most ismét téma az ügy a Bizottság döntése miatt. Ezek után elképzelhető, hogy szükséges lesz változtatni a törvényen?

„A konzervatív kormánypolitikának vannak olyan sarokpontjai, amelyekből nem engedhet. Ilyen a migráció és a gyermekvédelem kérdése is.” – kezdte a válaszát Varga a Magyar Nemzetnek adott hosszabb interjújában, amin belül több más érdekes kérdésre is válaszolt.

„Mi, magyarok akarunk dönteni arról, hogy kivel éljünk együtt a saját hazánkban, és hogyan neveljük a gyermekeinket. Az áprilisi népszavazáson 3,7 millió magyar mondta ki az egyértelmű álláspontját a gyermekvédelem kérdésében, és ez az álláspont teljes mértékben összhangban áll az unió alapjogi chartájával is.”

Ezek után különösen érthetetlennek tartja a Bizottság keresetét. „Emiatt különösen érthetetlennek tartom az Európai Bizottság keresetét. De az érveink tiszták, a szándékunk pedig egyenes. Ennek tudatában fogjuk képviselni a magyar álláspontot az Európai Unió Bíróságán is.”