Varga Judit elmondta, szerinte milyen Európára van szükség

Varga Judit igazságügyi miniszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az EU szociális csúcstalálkozója szünetében a portugáliai Portóban 2021. május 7-én. A koronavírus okozta járványhelyzet, valamint az európai szociálpolitikai menetrend meghatározása szerepel az uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek kétnapos, nem hivatalos találkozójának középpontjában. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Kornis Vivien

2021.május.9 - 18:06

Varga Judit szerint egy több polusú és okos Európára van szükség, az unió jövőjéről szóló párbeszédben pedig a magyar emberek véleményének is teret kell adni.

Az elmúlt évtized legnyilvánvalóbb tanulsága, hogy a több és szorosabb unió helyett többpólusú, okos Európára van szükség – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a közösségi oldalára vasárnap feltöltött, Európa-napi videójában.

A vasárnap kezdődő, Európa jövőjéről szóló konferenciáról azt mondta: ebben a párbeszéd- és vitasorozatban nagyon fontos, hogy mindenki hallassa a hangját, ezért ez az európai szintű eszmecsere nem lehet teljes a magyar emberek véleménye nélkül.

Mi, magyarok mindig is józanul gondolkodtunk Európáról. Mindig időben ismertük fel és hívtuk fel a figyelmet a kontinenst érintő nehézségekre és veszélyekre, ezért a következő hónapokban a magyarok kulcsszerepet játszhatnak majd az Európáról folytatott őszinte párbeszédben 

– fogalmazott a miniszter.

Varga szerint az elkövetkezendő időszakban együtt kell megkeresnünk a válaszokat az Európát érintő legfontosabb kérdésekre. Ezek közé tartozik, hogy

  • miként lehetséges az, hogy a 20. század sikertörténete ma már nem tud megfelelni az új korszak kihívásainak?
  • Hogy lehet az, hogy a világ egykor legdinamikusabban fejlődő gazdasága ma visszaszorulóban van a globális arénában?
    Miért születnek folyamatosan megkésett és elhibázott válaszok a kihívásokra?
  • Miért vánszorog uniónk válságról válságra, miközben kettészakadni látszik a régi egység?

Varga Judit úgy vélte: a nemzeti alkotmányok tiszteletben tartása, a konszenzus kultúrája és a tagállamok egyenlősége nélkül nem tervezhető Európa jövője.

Jelezte: a következő hetekben részletesen be fogja mutatni a magyar javaslatokat, amelyek egy cselekvőképes és sikeres szövetség alappilléreit fektetik le.

Forrás: MTI