Van jogosítványod és ügyfélkapud is? Ha igen, akkor nagyon jó hírünk van

Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetõi engedélyek a Pénzjegynyomdában. MTI Fotó: Pénzjegynyomda
not image

Borbély Fanni

2021. április 19. - 14:51

Egy rendkívül jó hír érkezett a lejáró jogosítványokkal kapcsolatban: a lejáró vezetői engedélyek meghosszabbítása ugyanis ezentúl ingyenes lesz azok számára, akik rendelkeznek ügyfélkapuval.

A lejáró jogosítványok érvényességének meghosszabbítása a korábbi négyezer forint helyett ingyenessé vált azok számára, akik rendelkeznek ügyfélkapus hozzáféréssel, így pedig könnyebb és gyorsabb is az online ügyintézés.

Az orvosi alkalmassági érvényességének megújítása után az ügyfélkapun keresztül lehet igényelni az új jogosítványt. Habár a rendszer eddig is egy ügyintéző felületként működött, idén februárban több fejlesztés is bekerült, az új funkciókkal pedig lehetőségünk nyílik online formában kiváltani vagy pótolni okmányainkat.

A lejáró jogosítványok megújításával kapcsolatban a következők a teendők: először ki kell tölteni egy online nyilatkozatot, melyben felhatalmazzuk a Belügyminisztériumot arra, hogy a jövőben további kérelem nélkül gyártsa le jogosítványunkat, amennyiben ez szükségesség válik. Nagyon fontos, hogy amennyiben ezt nem tesszük meg, úgy a jövőben ugyanúgy négyezer forintért kell majd intézkednünk személyesen.

A nyilatkozat kitöltése után meg kell várnunk, míg feltöltik a rendszerbe az orvosi alkalmassági dokumentumait, ezt követően pedig pedig már indul is az új kártya legyártása, amit nyolc napon belül kézhez is kapunk. Szerencsére igen rugalmasan lett kialakítva a rendszer, így tehát nem kötelező a lakcímkártyánkon szereplő állandó lakcímre kérni a jogosítványt, megadhatunk egy levelezési címet is, de akár kiválaszthatunk egy közeli Kormányablakot is, ahol később átvesszük az elkészült okmányt.

Rendkívül fontos: az online jogosítvány-ügyintézés egyik legfontosabb feltétele, hogy a rendszerben szerepeljen rólunk egy három évnél nem régebbi igazolványkép, ugyanis ez egyelőre feltétele az ügyintézésnek. A későbbiekben tervezik egy új funkció bevezetését is, melynek segítségével saját telefonunkkal is elkészíthetjük majd a megfelelő fotót – írja az Origo.