Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Szovjet korszakra hajazó vámmentes boltok nyílnak Oroszországban

Fotó: Alexander Kovacs / Unsplash

Czinder Tímea

2022. augusztus 5. - 21:31

Az ősszel nyíló üzletekben nehezen beszerezhető külföldi cikkeket árulnak majd, de nem vásárolhat akárki.

A The Guardian moszkvai tudósítója szerint Oroszország olyan vámmentes üzleteket vezet be, amelyek deviza ellenében nyugati importcikkeket árulnak a diplomatáknak; ez a lépés sok oroszt a hírhedt beryozka boltokra emlékeztet, amelyek a szovjet korszak hivatalos kiváltságait testesítették meg.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

Az ősszel megnyíló boltokban olyan import termékek lesznek kaphatók, amelyek a hagyományos orosz boltokban csak nehezen lennének beszerezhetők, mivel a külföldi márkák az ukrajnai háború miatt menekülnek az országból.

Nem vásárolhat azonban bárki ezekben az üzletekben, a látogatóknak ugyanis hivatalos dokumentumot kell bemutatniuk, amely igazolja, hogy az illető külföldi diplomata, nemzetközi szervezet alkalmazottja, vagy előbbiek családtagja.

A boltokban dollárban és euróban is lehet majd fizetni, utánozva ezzel a beryozka üzletek devizamágnes funkcióját. Miután az orosz hivatalos parlamenti lap bejelentette a hírt, a Mediazona nevű orosz lap szerkesztője, Szergej Szmirnov úgy kommentálta, „ez maga a Szovjetunió”.