Változik a védettséget igazoló okmány is

not image

Kolláth Benjámin

2021.február.28 - 16:25

Az eddigi tervekkel ellentétben nem lesz rajta az oltással járó dokumentumon, hogy milyen típusú koronavírus elleni vakcinával lett valaki beoltva.

Már hetekkel ezelőtt jelezte a kormány, hogy az koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapók számára egy olyan okmányt állítanak ki, mely igazolja, hogy beoltották őket, ezzel pedig például a kijárási tilalom alól is mentesülhetnek esetleg.

Az eredeti tervezet alapján ebben bent lett volna az is, hogy kit milyen típusú vakcinával oltottak be, de a HVG írt egy tegnap este kiadott kormányrendeletről, amely alapján ez az információ már nem lesz rajta.

Indoklás nincs, de a lap úgy véli, köze lehet ahhoz a dolognak, hogy a kínai és orosz oltóanyagokkal is megkezdődött Magyarországon az immunizálás, melyeket az Európai Gyógyszerügynökség nem engedélyezett.

Lengyelországban már jelezték, hogy semmilyen európai engedéllyel nem rendelkező vakcinával beoltott személyt nem tekintenek immunisnak a fertőzésre és Csehország és Szlovákia felől érkezve is vagy negatív PCR-teszttel, vagy európai engedélyű oltással ússzuk meg a karantént.