Változás történt a háziorvosoknál, érkeznek a praxisközösségek

Illusztráció/Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 9. - 13:10

Mivel minden tizedik háziorvosi állás betöltetlen, ezért döntött úgy a kormány, hogy modellváltásra van szükség.

Az új szervezeti forma az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint a betegutak lerövidítésének leghatékonyabb eszköze lehet.

A programhoz csatlakozó praxisközösségek nemcsak receptet írnak fel és kivizsgálják a pácienseket, hanem az alapellátáson felül megelőző szolgáltatásokat kínálnak – olvasható az Index hírportál riportjában.

Ez a modell már korábban is működött, ám 2017 és 2020 között keveset hallhattunk róla, Orbán Viktor miniszterelnök lengette be újfent tavaly októberben az új rendszer lehetőségét és a benne rejlő potenciálokat.

A háziorvosoknak 2021. február 28-ig kellett dönteniük és nyilatkozniuk arról, belépnek-e a praxisközösségbe, vagy távol maradnak tőlük. Ebből a rendszerből összesen három fajtát hoztak létre:

– egyesült praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, melyben az alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében valamennyi háziorvosi szolgálatot ugyanaz az egészségügyi szolgáltató működteti;

– integrált praxisközösség, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, melyben az érintett háziorvosi szolgálatban praxisjoggal rendelkező háziorvosok vagy a háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – önállóságukat megtartva – egy közösen alapított egészségügyi szolgáltatót hoztak létre alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében;

– praxisközösségi konzorcium, amely több, egy járáson belül működő háziorvosi szolgálat között létrejött szoros szakmai és gazdasági együttműködés, melyben az érintett háziorvosi szolgálatokat működtető egészségügyi szolgáltatók – megőrizve önállóságukat – egymással konzorciumi együttműködési megállapodást kötöttek alapellátási feladataik összehangolt ellátása érdekében, és soraikból egy konzorciumvezetőt jelöltek meg az együttműködés képviseletére.