Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,217 $

Elérte a válság a söripart, drágulás és hiány is jöhet egyes termékeknél

Fotó: Pixabay
not image

Koós Alexandra

2022. június 14. - 17:09

A magas energiaárak, valamint a csomagolóanyagok körében tapasztalható hiány is súlyosbítja a fennálló helyzetet.

A belgiumi sörfőzdéknek komoly gondot jelentenek a szállítási nehézségek, valamint az ukrajnai háború hatásai, amely a Huyghe főzde esetében odáig vezetett, hogy kezdenek kifogyni a palackokból, ugyanis jelentős részük Oroszországból érkezett.

Soron kívül Továbbra sincsenek biztonságban az autópályák energiaelnyelői

Alain de Laet, a vállalt igazgatója elmondta, hogy a 33 centiliteres üvegekről van szó, amelyeket más főzdék is használnak, ezáltal az ő esetükben is nehézséget okoz a hiány. A Huyghe számára viszont nagy problémát jelent, hiszen a termékeik 87 százalékát exportálják, vagyis ezek a palackok nem jönnek vissza.

Ebben a főzdében 110 alkalmazottal naponta 250 ezer hektoliter sört gyártanak, ez a mennyiség azonban 20 százalékkal is csökkenhet a nyár folyamán, ha folytatódik a válság – derül ki az Euronews beszámolójából.

Az üveggyártás költségeit azonban a magas energiaárak is növelik, emiatt néhány gyártó azt fontolgatja, hogy alumíniumdobozokkal helyettesíti a palackokat, ám ezen a területen is tapasztalhatók a globális ellátási problémák.

Simon Spillane, az európai sörfőzdék egyesületének szóvivője elmagyarázta, hogy néhány sörfőzdét a többieknél jobban érint majd a válság, amely azon múlik, hogy milyen csomagolóanyagot használnak, illetve honnan érkeznek a szállítmányaik.

Hozzátette, hogy az is számít, melyik országban dolgoznak és hogy van-e visszaváltható üveg a kínálatukban, így minden cég esete más, az viszont valószínűnek tűnik, hogy hamarosan nagy emelkedés jön a fogyasztói árakban, néhány terméknél pedig leállhat a termelés.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.