Clouds
21 Budapest
Dollár
360,00 Ft
Euró
388,20 Ft
Font
433,26 Ft
Bitcoin
22,976 $

Mióta itt jártál:

Valótlan kedvezményekkel csábította a vásárlókat az Euronics, lépett a GVH

TÉMÁK:
#GVH #vizsgálat
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Gazdaság

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

A vállalat elismerte a jogsértést, összetett kötelezettségcsomagot vállalt és lemondott a jogorvoslatról is, miután a GVH kiderítette, hogy az áruházlánc egyes termékeit valótlan kedvezményekkel reklámozta honlapján.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy az Euronics áruházlánc egyes termékeit valótlan árkedvezményekkel reklámozta honlapján. A cég együttműködött a versenyhatósággal – elismerte a jogsértést, összetett kötelezettségcsomagot vállalt és lemondott a jogorvoslatról – amivel 1,2 millió forintra mérsékelte a kiszabott bírságot – tájékoztatta a GVH hétfőn az MTI-t.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

A nemzeti versenyhatóság az év elején indított eljárást a hazai Euronics áruházakat üzemeltető Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel szemben, a bolthálózat honlapján tavaly év végén hirdetett akciók jogszerűségének vizsgálatára.

Az Euronics megtévesztette a fogyasztókat

Az eljárás feltárta, hogy egyes termékek eredetiként megjelölt árait az áruházlánc korábban nem alkalmazta huzamosabb ideig, így nem minősültek az adott termékek jellemző árainak. Az ezekhez képest feltüntetett, valójában valótlan megtakarítás ígérete ezért megtévesztette a fogyasztókat.

Az áruházlánc üzemeltetője az eljárás során együttműködött a versenyhatósággal: elismerte a jogsértést, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről és több elemű kötelezettségcsomagot vállalt a jövőbeli jogsértések elkerülése, illetve a fogyasztói tudatosság erősítése érdekében.

Az áruházlánc a honlapján fogja felhívni a figyelmet a legfontosabb fogyasztóvédelmi tudnivalókra, illetve az internetes kereskedelem rejtetten tisztességtelen, úgynevezett “sötét mintázatú” gyakorlatainak veszélyeire.

Az együttműködés miatt kisebb lett a büntetés

A GVH versenytanácsa tekintettel volt arra is, hogy a jogsértő árfeltüntetés az eljárás során csak néhány termék esetében, pár napig tartó időszakra nyert bizonyítást. A hatóság mindezek figyelembevételével 1,2 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A hatóság emlékeztet arra is, hogy a megtévesztő árfeltüntetések, illetve a későbbi akciós hirdetést szolgáló, pár napos “felárazások” felszámolására új, uniós szintű szabályozás lépett életbe május végétől. Ezen szabályok alapján – amelyek az Euronics kérdéses akciói idején még nem voltak érvényben – a kereskedőnek árcsökkentés feltüntetésekor eredeti árként (főszabály szerint) a megelőző legalább 30 napos időszak legalacsonyabb árát kell megjelölnie.

Az új szabályok alkalmazásának elősegítésére a GVH oktatóvideóval támogatja a kereskedőket a jogszerű árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatban azért, hogy a fogyasztók könnyebben mérlegelhessék az ígért kedvezményeket – tájékoztatott a versenyhivatal.

(MTI)