Valószínűleg jogtalanul tartóztattak le kilenc amerikai hallgatót Kínában

Fotó: Flickr/toehk
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az elmúlt héten egy este alatt összességében kilenc hallgatót tartóztattak le civil ruhás rendőrök Kínában, mindegyik hallgató a sanghaji New York Egyetemen végzi tanulmányait.

Két hallgatót egy bárban tartóztattak le, elmondásuk szerint azonban nem ment zökkenőmentesen az eset: egyiküket, egy fiatal férfit a civil ruhás rendőrök fejbe rúgták, a másik hallgatót, egy fiatal nő pedig véraláfutásos sebeket szerzett a rendőrökkel történt dulakodásban.

Soron kívül Lezuhant egy repülőgép Szenicénél, ketten életüket vesztették

Hét másik hallgatót egy házban tartóztattak le, miközben épp egy születésnapi bulit tartottak, a hatóságok ezért drogtesztet végeztek el rajtuk, ám mint kiderült, egyikük sem fogyasztott kábítószert. Egyelőre nem világos, hogy a hallgatókat csupán Kína egyre agresszívabb kábítószer-ellenes politikája okán tartóztatták le, vagy csak politikai okokból szemelték ki őket, az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolat rohamos romlása miatt.

Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan és Antony Blinken külügyminiszter készen állnak csütörtökön találkozni kínai kollégáikkal egy olyan ülésen, amelyet Blinken fontos lehetőségnek nevezett arra vonatkozóan, hogy őszintén megfogalmazhassák aggodalmaikat.

A letartóztatások kérdésére a Külügyminisztérium szóvivője azt válaszolta, hogy „a kínai jogrendszer átláthatatlannak hat, valamint a helyi törvények végrehajtása önkényes”, és az ország igazságszolgáltatása „nem élvezi a politikai befolyástól való függetlenséget”. „Tudatában vagyunk az amerikai állampolgárok egy csoportjának őrizetbe vételéről és későbbi szabadon bocsátásáról a kínai Sanghajban. Készen állunk minden szükséges konzuli szolgáltatás nyújtására ”– fogalmazott a szóvivő.

Az NYU szóvivője, June Shih elmondta, hogy az egyetem nem tudja, a kínai hatóságok miért tartóztattak le mindenkit a születésnapi partin. „Úgy gondoljuk, hogy a rendőrség egy adott személyre összpontosított” – mondta. Shih azt is megosztotta, hogy a hallgatók elmondása szerint egy civil ruhás rendőr akarta feltartóztatni őket, ám mivel nem jelezte, hogy rendőr, a hallgatók megpróbálták elhagyni a helyszínt, ám szinte mindegyikük elszenvedett valamiféle sérülést a kialakult dulakodásban.

Az egyik hallgató elmondta, hogy a civil ruhás rendőr indokolatlanul alkalmazott fizikai erőt, továbbá zavart és félelmet keltett azzal, hogy jelvény és egyenruha nélkül jelent meg a helyszínen. Mivel a hallgatók nem beszélnek kínaiul, nem tudták, hogy mi történik éppen, azt gondolták, meg akarják őket támadni, ezért mikor menekülőre fogták, a rendőrök effektíve fizikai erőszak alkalmazásával tartották fel a hallgatókat.

Nem ritka, hogy a kínai rendőrség magánlakásokban jelenik meg, miközben kábítószer-ellenes műveleteket hajtanak végre, ám a civil ruhás megjelenés igen szokatlan, akárcsak az indokolatlan erőszak – jelentős eszkaláció hiányában. A diákok és a szülők egy része panaszkodott az intézmény vezetőitől remélt támogatás hiányára az őrizetbe vétel során.

Azonban Shih szerint az egyetem azért nem avatkozott közbe, miközben a hallgatók őrizetben voltak, mert „a kínai bűnüldöző szervek korábban jelezték, hogy nem néznek jó szemmel a beavatkozásra irányuló erőfeszítésekre, mielőtt a vizsgálatok kezdeti szakasza – vagyis a drogtesztek – befejeződnének.”

Az NYU 2012-ben nyitotta meg kutatóintézetét Sanghajban, a Kelet-Kínai Egyetemmel és a város támogatásával együtt. Az elmúlt hónapokban a kínai tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy őrizetbe vehetik az amerikai állampolgárokat, miután az Egyesült Államok kormánya eljárást indított a kínai hadsereggel összefüggésbe hozható kutatók ellen, bár a pénteki letartóztatásokkal való összefüggésre eddig semmi jel nem utal.

Bár nem volt világos, miért állították le a hatóságok a születésnapi partit, Shih szerint a kábítószerrel kapcsolatos ügyekben őrizetbe vett embereket egy éjszakára fogva tarthatják. „A kínai bűnüldöző szervek gyakorlata, hogy addig nem engedik el a fogvatartottakat a letartóztatásból, amíg tesztjeik negatív eredményt nem produkálnak” – mondta.