Súlyos bírsággal sújthatják a vállalatokat, ha későn kapnak észbe

Illusztráció/Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 26. - 17:14

A nagyobb teljesítményű berendezések fogyasztási almérővel történő felszerelésének határideje vészesen közeleg, a cégek jelentős része azonban még nem tett eleget a kötelezettségének.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) tavaly januárban rendelte el a fogyasztási almérők kötelező felszerelését, ezt azonban még nem mindenki tette meg.

Ez azt jelenti, hogy valamennyi magyarországi iparvállalatnál és termelőcégnél – legyen szó egy hatalmas fröccsöntő üzemről, vagy egy kis pékségről – mérni kell a gépek áramfogyasztását. Elsőként a 100 kW, később pedig már az 50 kW és annál nagyobb névleges teljesítményű gépek is ebbe a körbe tartoznak – írta a Napi.hu.

A lap értesülései szerint a rendelet kizárólag azokra vonatkozik, akik igénybe vettek energiahatékonysági társasági adókedvezményt, vagy nagyobb fogyasztásuk miatt eleve a szabályozási hatáskörbe esnek, vagyis kötelező energetikai szakreferenst alkalmazniuk.

Ez 400 000 kWh villamos energiát és 100 000 köbméter földgázt vagy 3 400 GJ hőmennyiséget elfogyasztó cégeket jelent, tehát nagyjából azokat, akik havi 1 millió forint felett költenek energiára – írták.