Vakcinák keverésével megállítható a koronavírus-mutációk terjedése

MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021.június.9 - 16:41

Minden jel arra utal, hogy a különböző gyártók által kifejlesztett védőoltások vegyes alkalmazása hozzájárulhat a koronavírustörzsek intenzív terjedésének megakadályozásához.

Müller Cecília országos tisztifőorvos keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy orvosi javaslat alapján a gyenge antitestválasszal rendelkező oltottak egy harmadik dózist is megkaphatnak, amivel megerősíthetik az immunrendszerüket.

A különböző oltástípusok egymás utáni beadása segíthet abban is, ha bizonyos országoknak nem áll rendelkezésükre megfelelő mennyiségű vakcina egy adott fajtából, valamint a variánsok kialakulási potenciálját is csorbíthatják – olvasható az Infostart elemzésében.

Bahreinben az oltásban részesülő állampolgárok eldönthetik, második vakcinaként a Pfizer vagy a Sinopharm készítményeit kapják, mindezt attól függetlenül tehetik meg, hogy első körben milyen oltáson estek át.

Akik eredetileg AstraZeneca-vakcinát kaptak először, azok esetében országonként más és más lehetőség nyílik a második dózis felvételére. Kanadában a Pfizer és a Moderna oltása közül választhatnak, Finnországban szintén lehetséges másik vakcinát kérni 65 év alattiaknak, Franciaországban pedig mRNS-oltást kapnak másodikként az 55 év alatti AstraZenecával oltottak.

Az Egyesült Királyságban zajlottak már vizsgálatok, illetve júniusban újabb klinikai kísérletet indítanak az oltások keverésének témájában, valamint az Egyesült Államok is bejelentett egy hasonlót július elején.

A vizsgálatok előzetes eredményei alapján a koronavírustörzsekkel szembeni harcban új fegyvert jelenthet a vakcinák keverése, ugyanis robusztusabb immunválasz érhető el velük, nem beszélve arról, hogy biztonságosak, bár a mellékhatásokat külön kellene ellenőrizni az esetleges nem kívánt tünetek elkerülése végett.