Megvan a 4,6 millió beoltott, így állunk most: május 16.

Fotó: MTI/Vajda János
not image

Hujber Dávid

2021.május.16 - 09:48

Egy újabb fontos lépés, és már kevesebb mint 400 beadott oltás hiányzik ahhoz, hogy elérjük az 5 milliomodik oltást.

Az elmúlt időszakban valamelyest lassultak az oltások, mivel többen vannak, akik válogatnak a vakcinák között. Körülbelül 944 ezer emberről tudni, akik noha regisztráltak, egyelőre nem vették fel az oltásukat.

Nagyobb számban lehetnek, akik egyszerűen csak válogatnak a vakcinák között, de hamarosan ők is hozzájuthatnak az oltásukhoz, és nemcsak az 5 millió beadott oltást érhetjük el, hanem azzal a lendülettel célba vehetjük a 6 milliót.

Vasárnap egy kisebb mérföldkövet jelentettek be, miután sikerült átlépni a 4,6 milliót. Eddig összesen 4 600 012-en kapták meg az oltásukat, akik közül 2 701 789-en a második vakcinájukat is felvették.

Időközben átléptük az 5 millió regisztráltat, akiknek a 81%-a már meg is kapta az oltását. Ma is folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Őket arra kérik, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot.

Vakcinákkal teli magyar különgép indult el Budapestre

Az SMS-t kapott regisztráltak továbbra is tudnak online időpontot foglalni Pfizer-oltásra, emellett minden érvényes regisztrációval rendelkezőnek továbbra is van lehetősége Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokra időpontot foglalni.

A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást, illetve már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra.