Dollár
391,51 Ft
Euró
406,36 Ft
Font
470,74 Ft
Bitcoin
16,503 $

A gyermekek oltására is szükség lehet, ha véget akarunk vetni a járványnak

Fotó: Luke Porter/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021. május 13. - 01:37

Egy svéd vakcinakutató szerint azért lehet szükség a gyermekek oltására, mert a fiatalok rengeteg emberrel érintkeznek a mindennapjaik során, és ezzel a súlyos szövődmények kialakulása is megelőzhető lenne.

Matti Sällberg vakcinakutató a Sveriges Television (SVT), vagyis a svéd állami televízió Agenda című műsorának vendégeként arról beszélt, hogy ahhoz, hogy a világjárványt “teljes mértékben lezárjuk”, szükség lehet a gyermekek oltással való immunizációjára is.

Soron kívül Rövidesen bemutatják a B-21 Raidert, a világ legfejlettebb harci repülőjét

Kanadában és az Egyesült Államokban már jóváhagyták a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni védőoltásának használatát a 12 évnél idősebb gyermekeknél, de az Európai Unió szintén engedélyezheti a vakcina alkalmazását a közeljövőben. 

A Karolinska Intézet (vagy Svéd Királyi Orvostudományi Egyetem) vakcinakutatója az SVT műsorában elmondta, hogy a gyermekek, különösen az idősebbek, tehát a 12-17 évesek oltására azért lehet szükség, mivel ez a korosztály rengeteget mozog a társadalomban, számos emberrel érintkezik – írja az Expressen.se

Sällberg egy másik különösen fontos szempontra is felhívta a nézők figyelmét: a Covid-19 számos gyermeknél nagyon veszélyes szövődményeket okoz, lefolyása igen súlyossá válhat. A tanulmányok arra utalnak, hogy a Pfizer oltóanyaga 100 százalékos hatékonysággal nyújt védelmet a fiatalabb korosztály számára. 

Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi hivatal vezető epidemiológusa szerint azonban erősen megfontolandó, hogy valóban szükséges-e a gyermekek vakcinálása, hiszen ők könnyebben meg tudnak birkózni a fertőzéssel az eddigi tapasztalatok szerint. 

Sällberg szerint a fertőzés átadásának megakadályozásához jó eszköz lehet a fiatalabb korosztály oltása, és kiemelte, hogy az oltóanyagok kevesebb reakciót, mellékhatást váltanak ki a gyerekeknél. A sertésinfluenza elleni vakcinánál például néhányaknál narkolepszia lépett fel, ám az eddigi adatok szerint rengeteg gyermeket beoltottak már a koronavírus elleni védőoltással, és nem tapasztaltak hasonló problémákat.

Pusztai Erzsébet az ATV Start című műsorában arról beszélt, hogy ugyan egyelőre biztatóan alakul a járványhelyzet, nem szabad még hátradőlnünk, hiszen hazánkban továbbra is jelen van a vírus. Az infektológus úgy gondolja, hogy a koronavírus elleni védőoltás a jövőben kötelező gyermekkori vakcinává alakulhat, mint ahogyan a diftéria vagy a szamárköhögés elleni oltóanyag.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.