Dollár
388,95 Ft
Euró
409,85 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
16,977 $

Vajúdó újságíró autóját robbantották fel Jemenben

A Déli Átmeneti Tanács (STC) nevû szakadár szervezet egyik katonája járõrözik Ádenben 2020. április 26-án. A nap folyamán kikiáltották Dél-Jemen autonómiáját a szakadár erõk, felrúgva a nemzetközileg elismert kormánnyal megkötött békeszerzõdést, és tovább bonyolítva a háború sújtotta ország helyzetét. A szakadárok ellenõrzik a legfontosabb dél-jemeni kikötõvárost, Ádent, amelyet 2019-ben foglaltak el, valamint több más dél-jemeni tartományt. MTI/EPA
not image

Kornis Vivien

2021. november 11. - 19:06

Életét vesztette egy várandós jemeni újságíró, riporter férje pedig megsérült, amikor felrobbant az autójukban elrejtett pokolgép. A nőnél beindult a szülés, így éppen a kórházba tartottak, amikor a támadás történt.

Az AFP hírügynökségnek nyilatkozó kormányzati forrás elmondta, hogy Rasha Abdallah és Mahmud al-Atmi a kórházba indultak, amikor felrobbant a járművükben elrejtett robbanószerkezet Ádenben, a jemeni kormány ideiglenes székhelyéül szolgáló városban. 

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A 27 éves Abdallah férjét és kétéves gyermeküket hagyta hátra – számolt be a News24.

A robbantást egyelőre nem vállalta magára egyetlen terrorszervezet sem, de al-Atmi szerint az Irán által támogatott jemeni húti lázadók állhatnak a támadás mögött. Al-Atmi az AFP-nek elmondta, hogy a lázadók már korábban is megpróbálták megszerezni lakcímüket.

A 2014-ben kirobbant konfliktus során több tízezer ember, főként civilek haltak meg, és milliók kényszerültek elhagyni lakóhelyüket. Az ENSZ a világ legsúlyosabb humanitárius válságának tartja a krízist.

A várandós újságíróval végző robbanás előtt alig három héttel hat ember halt meg egy másik pokolgépes támadás során, melynek célpontja Áden kormányzója volt, aki azonban túlélte a robbantást.

Nabil Hasan al-Quaety jemeni újságírót, az AFP munkatársát tavaly ölték meg Ádenben. A 34 éves fotósra ismeretlenek támadtak rá és autójában lelőtték, nem sokkal azután, hogy elhagyta otthonát.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.