Itt a vége Koeman pályafutásának a Barcánál?

Ronald Koeman, a Barcelona vezetõedzõje edzést tart a klub Joan Gamper Sportközpontjában a Barcelonához közeli Sant Joan Despíben 2021. szeptember 13-án. A Barcelona szeptember 14-én a Bayern Münchennel mérkõzik a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének elsõ fordulójában. MTI/EPA-EFE/Alejandro Garcia
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 16. - 20:37

Az igazgatótanács néhány tagja arra kérte az elnököt, hogy azonnali hatállyal rúgja ki az edzőt, ugyanis nincs pénz a kasszában, és már ő sem hisz a hollandban.

Ahogy arról a TV3 is beszámolt, és az AS is megerősítette, a Joan Laporta által elnökölt, csütörtökön ülésező igazgatótanács több tagja Ronald Koeman azonnali menesztését követelte. Az elnök egyelőre nem adta áldását a kérésre, annak ellenére, hogy már ő maga sem hisz az edzőben. Koemant egyébként 2022 júniusáig köti szerződése a klubhoz.

A Barcának ki kellene fizetnie a végkielégítést, és találnia kellene egy utódot, aki jelenleg nem létezik. Jordi Cruyff, Laporta tanácsadója egyáltalán nem szívesen lépne be egy olyan pozícióba, ahol egy személyes családi barátot helyettesítene, és Laporta sem tartja alkalmasnak Sergi Barjuant, a tartalékcsapat edzőjét arra, hogy az első csapat irányítását vállalja. Katarban Xavi még mindig kivár, de ha nem jönne a szezon elején, akkor nehéz azt gondolni, hogy nehéz helyzetben és a már megkezdett szezonban is ezt tenné.

Koeman teljesítménye a Bayern elleni 0-3 után meggyengült, ez pedig lehetővé tette, hogy az igazgatótanács egyes, a futballhoz nagyon kevéssé értő és inkább a szenvedélytől vezérelt tagjai nyíltan a menesztését követeljék. De a 18 taggal igazából túl sokan vannak ahhoz, hogy egyetértsenek.

A TV3 kora délután indította útjára a híreket. A Barca elnökségi tagjainak végrehajtó hatalma minimális, ezért Laporta lesz az, aki dönt, és ebben Rafa Yuste-ra, Mateu Alemanyra – aki a futballigazgató, és nem tagja az igazgatótanácsnak –, valamint Ramon Planes titkárra támaszkodik. Laporta és Yuste már egyértelműen nem hisz Koemanban; Alemany és Planes úgy véli, hogy ő a kisebbik rossz a klub jelenlegi helyzetében.

De az is sokatmondó, hogy a szezon kezdete óta nincs határozatképes ember a Barcánál, és hogy az edző személye belső körökben is megkérdőjeleződik. Ami egyértelmű, hogy Koeman nagyon ingoványos talajon van, és hogy az igazgatótanácsban az első órától kezdve hiányosságok vannak a diskurzusban, a kiszivárgott információk pedig szinte fénysebességgel repkednek a sajtóban.