Vajon védhet az aszpirin koronavírus-fertőzéssel szemben?

Fotó: Illusztráció | Pixabay
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Izraeli kutatók rájöttek, hogy az egyik leggyakrabban használt gyógyszer alacsony dózisa megvédheti az idősebb, kardiovaszkuláris problémákkal küzdő személyeket attól, hogy elkapják a koronavírus-fertőzést.

A pandémia kitörése óta tudjuk, hogy a covid-fertőzés súlyos kórlefolyására hajlamosító tényező az életkor és a meglévő alapbetegségek, úgymint a vese- vagy tüdőproblémák, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a diabétesz.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A FEBS Journal tudományos folyóirat februári számában közzétett izraeli tanulmányban tudósok arról írtak, hogy egyszerű aszpirin szedésével megelőzhető és kikerülhető a covid-fertőzés azoknál a betegeknél, akik súlyos elváltozásokkal küszködnek.

Több mint 10 ezer önkéntest vizsgáltak meg, akik között voltak olyan páciensek, akiknek az orvosuk napi 75 milligramm aszpirin szedését írta fel kardiovaszkuláris egészségük megőrzése érdekében.

Kiderült, hogy az aszpirinnel kezelt páciensek 29 százalékkal kisebb eséllyel produkáltak pozitív koronavírustesztet, mint azok, akik nem szedtek hasonló gyógyszereket, továbbá az is bebizonyosodott, hogy három nappal korábban felépültek a fertőzésből, és a kialakult szövődmények is enyhébbek voltak.

Mindezeken felül kimutatták, hogy a magasvérnyomás-betegséggel, diabétesszel és krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD) kezelt pácienseknél tapasztalható a legszembetűnőbb javulás, hiszen ők napi szinten aszpirines terápiában részesülnek.

Egyes személyek kórházi ellátásra szorultak covid-fertőzés miatt, a túlélők között szintén magasabb arányban voltak azok, akik aszpirint szedtek, bár a különbség nem bizonyult szignifikánsnak, ezért tudományos következtetést nem szabad levonni az eredményekből.