Vajon mennyire szabálykövetők a magyar üzletek a négyzetméterszabály betartásában?

Fotó: Flickr/Tim Dennell
not image

Borbély Fanni

2021. április 19. - 14:19

A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében hozott korlátozó intézkedések egy része lassan feloldásra kerül, az üzletekben pedig jelenleg négyzetméter alapján lehet vásárolni.

A múlt héten közel 200 üzletet vizsgáltak a kormányhivatalok fogyasztóvédelmi ellenőrei, eddig mindössze 13 üzletben találtak hiányosságokat, jelenleg pedig öt cég ellen indult vizsgálat. A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása minden üzletre érvényes, így újra nyitva lehetnek abban az esetben, ha tudják biztosítani a négyzetméter alapú vásárlást.

A szabályok értelmében minden üzemeltető köteles betartani az üzlethelyiség méretével arányos létszámkorlátozást, továbbá kötelesek folyamatosan fertőtleníteni a vásárlóteret és a bevásárlókocsikat, továbbá biztosítaniuk kell kézfertőtlenítőt is a vásárlóknak.

Eddig összesen 187 üzletet ellenőriztek, az első héten pedig 13 bolt esetében tapasztaltak szabálytalanságot, ám ebből 11 üzlet még a helyszínen javította a hiányosságokat, ezen felül öt céggel szemben indult fogyasztóvédelmi hatósági eljárás.

A szabályozásnak egyébként minden üzlet másképp tesz eleget, egyes üzletek a bevásárlókocsik számával kontrollálják a vásárlók számát az üzlettérben, míg máshol automata számlálót telepítettek a bejáratokhoz. A kereskedelmi egységek többségénél megfigyelhető, hogy az ajtóra kihelyezett tájékoztatóval jelzik vásárlóik számára az üzlet kapacitását, így szabályozva a belépést – írja a Napi.