Még nem döntöttek a vádemelésről a férje által meggyilkolt olimpikon futónő ügyében

Fotó: A 2019. május 30-án készült és 2021. október 13-án közreadott képen a kenyai Agnes Tirop (j) mosolyog, miután megnyerte az 1500 méteres síkfutást a stockholmi atlétikai Gyémánt Liga-versenyen. Agnes Tirop kétszeres világbajnoki bronzérmes, olimpiai negyedik helyezett kenyai hosszútávfutót holtan találták otthonában. Az afrikai ország atlétikai szövetségének közlése szerint a 25 évesen elhunyt sportoló halálának körülményei miatt a nyomozás jelenleg is folyik, de a gyanú szerint a férje késelte halálra az atlétát. (MTI/AP/TT Hírügynökség/Fredrik Sandberg)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. október 15. - 17:10

A kenyai rendőrség pénteken közölte, hogy még mindig nem döntötték el, hol emeljenek vádat a rekordot döntögető hosszútávfutó Agnes Tirop férje ellen, miután a nőt holtan találtak otthonában.

A rendőrség csütörtökön tartóztatta le Tirop férjét, Ibrahim Rotichot a tengerparti Mombasa városában, mondván, hogy megpróbált elmenekülni az országból. A Bűnügyi Nyomozó Igazgatóság közölte, hogy a férfit valószínűleg gyilkossággal fogják megvádolni.

„Még vizsgáljuk az ügyet, mielőtt döntést hoznánk arról, hogy bíróság elé állítjuk-e. Néhány kérdésre még nem adtunk választ, de a törvény előírja, hogy a letartóztatástól számított 24 órán belül elő kell állítanunk a gyanúsítottat, és ennek eleget fogunk tenni“

– mondta David Kahinga, a helyi rendőrség egyik tisztviselője újságíróknak Mombasában. 

Az egyik lehetőség, hogy visszaszállítják Eldoret városába, ahol Tiropot szerdán holtan találták. További kommentárt azonban nem kívánt adni, mondván, hogy a rendőrség még mindig kihallgatja Rotichot – írja a Reuters

Tirop a múlt hónapban Németországban megdöntötte a kizárólag nők számára felállított 10 km-es világrekordot, 30:01 perc alatt futott át a célvonalon, és 28 másodpercet faragott a közel két évtizeddel ezelőtt felállított korábbi rekordból.

Kevesebb mint két héttel ezelőtt, október 3-án Tirop második lett a genfi óriások 10 kilométeres versenyén.

A 2017-es és a 2019-es világbajnokságon bronzérmet szerzett 10 000 méteres távon, és megnyerte a 2015-ös terepfutó-világbajnokságot.