Clouds
21 Budapest
Dollár
354,04 Ft
Euró
389,63 Ft
Font
438,45 Ft
Bitcoin
23,724 $

Vádat emeltek a 159 emberéletet követelő dél-koreai tömegkatasztrófa felelősei ellen

Szöul, 2022. október 30. A helyszínt zárja le rendõrségi szalag Szöulban 2022. október 30-án, miután az elõzõ nap halálos tülekedés történt a dél-koreai fõváros Itevon negyedében rendezett halloweenünnepségen. Legalább 153 ember életét vesztette, 133 megsérült. MTI/EPA/Yonhap
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

A vizsgálat súlyos hiányosságokra világított rá, 23 ember ellen emeltek végül vádat.

A dél-koreai hatóságok által elvégzett vizsgálat megállapította, hogy a felelősök nem győződtek meg arról, hogy az utcai rendezvény helyszíne megfelel-e a biztonsági előírásoknak.

Soron kívül Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

A novemberi, Szöulban megtartott halloweeni ünnepségen mintegy százezer ember vett részt, azonban a tömeg pánikba esett, ami miatt 159 embert agyontapostak. A hatóságok gondatlanságból elkövetett emberölés miatt emeltek vádat.

Kevés volt a rendfenntartó a helyszínen

Szon Je-han, aki a Nemzeti Rendőrségi Ügynökségnek a tragédiával kapcsolatos különleges vizsgálatát vezette, pénteken közölte, hogy az ügy aktáját továbbítják az ügyészségnek, miután befejezték a hivatalos vizsgálatokat.

A Szon által említett rendőrségi vizsgálat eredményei megerősítették azt, ami már korábban is világos volt: a rendőrség és a köztisztviselők nem alkalmaztak érdemi tömegellenőrzési intézkedéseket az ünnepség kapcsán – írja az Al Jazeera.

Annak ellenére sem foglalkoztak ezzel, hogy már a rendezvény előtt százezres tömegre számítottak. A szöuli rendőrség pedig kevesebb mint 140 rendfenntartót rendelt ki a helyszínre, akiknek zöme a kábítószerfogyasztást ellenőrizte, valamint az erőszakos bűncselekményekre fókuszált. Szakértők szerint a tömeg biztonságára kevés erőforrást összpontosítottak.

A vizsgálatban csaknem 500 nyomozó, kerületi tisztviselők, rendőrök, tűzoltók, és mentőszolgálati szakemberek vettek részt – jelentette pénteken a dél-koreai Yonhap hírügynökség.