Dollár
429,48 Ft
Euró
415,31 Ft
Font
464,44 Ft
Bitcoin
19,423 $

Kellemetlen meglepetés érheti azokat, akik a Balatonnál szeretnének tankolni

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. június 30. - 19:30

Az árstop miatt egyre gyakoribb az üzemanyaghiány Magyarországon, azonban szakértők szerint később még rosszabb lesz, júliusban és augusztusban tetőzhet a probléma.

Egyre több helyen találkozhatunk olyan feliratokkal, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy a kútoszlopok üzemen kívül vannak, ugyanis a turizmus beindulása, a növekvő kereslet és a mezőgazdasági gépek csúcsra járatása is hozzájárul a kutak ellátási nehézségeihez.

Soron kívül 17-en vesztették életüket egy étteremben kitört tűz miatt Északkelet-Kínában

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a nagy kereskedők már nem értékesítenek Magyarországon, mert túl nagy veszteséggel járna számukra, majd Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke hozzátette, a helyzet még tovább fog romlani.

„Optimista forgatókönyvem nincs, csak pesszimista, és a pesszimistán belül különböző fokozatok” – hangsúlyozta, miközben elmagyarázta, hogy az első aratások elindulásával és a nyaralások növekvő számával július-augusztus környékén lehet az üzemanyag-felhasználás csúcsidőszaka.

Elmondása szerint jelenleg csak a százhalombattai finomító termel Magyarországra üzemanyagot, a kis kutaknál 5 és 20 liter között, a nagy hálózatoknál 20 és 50 literben maximálták a napi kiadást, az állami tartalékok pedig fogynak, így a kutasok arra kérik az autósokat, hogy spóroljanak a vásárlással.

Hozzátette, ő személy szerint arra kéri az autós társadalmat, hogy amennyire lehetséges, korlátozzák a közlekedésüket, hiszen a hatósági áras benzin miatt továbbra is csődveszélyben vannak a kisebb kutak, emellett a jelenlegi formában egyre fenntarthatatlanabbá válik az ársapka.

A holtankoljak.hu ügyvezetője úgy véli, augusztus 1-től a kisebb benzinkutak akár úgy is dönthetnek, hogy nem fognak kinyitni, ha pedig egy-egy töltőállomás kifogy az üzemanyagból egy kisebb városban, pánikvásárlás állhat elő, amely még gyakoribb jelenséggé válhat a közeljövőben – írta az RTL.hu.

„Vasárnap Siófokon egyetlen benzinkút sem volt nyitva, vagy nem lehetett kapni üzemanyagot, így akik elindultak a főváros felé a Balaton-partról, teljesen meg voltak lőve, mert nem tudtak hol tankolni” – mondta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.