Behajthatják az üzemanyagárak befagyasztása miatt kieső pénzt a benzinkutak

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 15. - 11:48

Főként a prémium üzemanyagok és több más áru, illetve szolgáltatás árának megemelésével kompenzálhatják a kieső bevételeket az eladók.

A mai naptól kezdődően országosan 480 forint lesz a 95-ös benzin és gázolaj ára. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója a benzinár befagyasztását a rezsicsökkentés részének nevezte az állami rádiónak adott interjújában, az árbefagyasztást az Európában tomboló rezsiválsággal indokolta – olvasható az ATV riportjában.

A benzinár befagyasztása nem minden üzemanyagfajtára vonatkozik, a prémium kategóriás benzin és gázolaj ugyanis nem tartozik bele ebbe a csoportba.

Tavaly év eleje óta a normál benzinben magasabb lett a biokomponensek aránya, a nagyobb alkoholtartalmú E10-es üzemanyagot viszont nem minden autóba ajánlott tankolni, így az idősebb kocsik tulajdonosai kénytelenek votak a 98-as benzinek felé fordulni.

„Egy ilyen kényszerű árcsökkentés, ami egyértelmű és kizárólag a kereskedést érinti, a kis és nagy kereskedésen csapódik le, az vélhetően hozhat olyan gondolatot a forgalmazóknál, hogy esetleg a prémium üzemanyagnál megpróbálják az itt elszenvedett veszteséget visszanyerni” – magyarázta Holoda Attila, energetikai szakértő.

A prémium üzemanyagok jelenleg 50 forinttal drágábbak a 95-ös benzinnél, a GKI vezérigazgatója, Molnár László pedig még ennél is drasztikusabb áremelkedéssel számol:

Normál prémium ára folyamatosan növekedni fog, tekintettel arra, hogy az olaj ára nem úgy tűnik, hogy csökkenni fog, a befagyasztott 95 ára illetve a dízel ára meg nem tud fölmenni, ebből következően a benzinkutak ezeken a termékeken jelentős veszteséget szenvednek el.”