Dollár
392,71 Ft
Euró
406,85 Ft
Font
471,67 Ft
Bitcoin
16,899 $

Káoszt okozott az új rendelet a hazai üzemanyag-kiskereskedelemben

Fotó: creativebird / Twenty20

Czinder Tímea

2022. június 9. - 17:11

A piaci szereplők szerint a jogszabály bevezetése túl gyors volt, az előírások pedig nem egyértelműek.

Tavaly november 15-től tankolható 480 forintos literenkénti áron a benzin és dízel a magyar kutakon, május 27-én pedig egy új rendelet is érvénybe lépett, amely megtiltja a külföldi autósok számára, hogy kedvezményes áron jussanak üzemanyaghoz.

Soron kívül A Bizottság támogatja, hogy Magyarország megkapja a helyreállítási alap pénzeit

A piaci szereplők szerint azonban több fogás is található a rendeleten, és az is problémát vetett fel, hogy a jogszabály nem biztosított elegendő időt az új számlázásra való átállásra, pedig ez a lépés jelentős informatikai fejlesztést tesz szükségessé – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Korábban elegendő volt csupán a nagynyomású töltőpisztolyok esetén megoldani, hogy 480 forintos vagy drágább üzemanyagot lehessen velük tankolni, most azonban minden egyes kútoszlop minden normál terméket adó pisztolyánál lehetővé kell tenni a kétfajta ár alkalmazását ugyanazon termék esetén.

A töltőállomások a lehetséges perektől is tartanak; mivel a hazai és külföldi autósok megkülönböztetése uniós jogot sérthet, perek sokasága indulhat, amelyek költsége a nagyobb kutak számára könnyebben elviselhető lenne – perbe hívhatják a magyar államot, vagy kártérítést követelhetnek -, egy kisebb, fehér kút számára ez a hercehurca azonban egyenlő lehet a véggel.

Múlt hét elejére a nagyobb töltőállomások már befejezték a számlázásuk átalakítását, egy másik alapprobléma azonban továbbra is fennáll, a töltőállomások üzemeltetőinek ugyanis nincs jogköre, hogy felszólítsa az autósokat állampolgárságuk igazolására.

Igazolás hiányában a jogszabály értelmében csak piaci áron adhatnák el az üzemanyagot, ami a valóságban gyakran vezet vitákhoz, amelyek során a rendőrség kihívására is szükség lehet.

A magyar rendszám megléte elég lehet a jogosultság igazolására, kérdéses azonban, az olcsóbb üzemanyagra jogosult autós megteheti-e, hogy a jármű töltése után kannába, mopedbe, hajóba, benzines fűnyíróba tankol, illetve mi a teendő, ha a vásárló eleve csak egy kannával érkezik a töltőállomáshoz.

Félreértést okozott az a hazai és nemzetközi sajtóban megjelent hír is, amely szerint viszonyossági alapon a szerb és szlovén állampolgárok továbbra is átjöhetnek tankolni – az erről szóló rendelet azonban még nem jelent meg, így nem vásárolhatnak 480 forintos üzemanyagot, ők azonban azt gondolják, a töltőállomásokon becsapják őket.

A töltőállomások fél éve üzemelnek veszteségesen, a hatósági áras termékek miatt elszenvedett veszteségek nem térülnek meg a bevételeik mintegy 15 százalékát jelentő shopok és autómosók; ezt tetézi új teherként az extraprofitadó, ami a tavaly novemberig befizetett kiskereskedelmi különadó 80 százaléka.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.