Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Utolérte a bloggereket a kínai állami cenzúra

not image

Kornis Vivien

2021. február 19. - 13:44

Tovább cenzúrázza Kína az online teret, a bloggerek csak arról írhatnak jövőhéttől, amit a kormány engedélyez.

Mint nemzetközi kapcsolatok kutató és rovatvezető, úgy tűnik, mostantól csak gasztronómiáról és szórakozásról írhatok

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

– posztolta Ma Xiaolin, egyetemi professzor a 2 milliós követővel rendelkező mikroblogján január 31-én, miután a Weibo, azaz a kínai bloghálózat arra kérte, többé nem posztoljon saját tartalmat politikai, gazdasági és hadsereget érintő témákban.

Az AP Hírügynökség értesülési szerint jövőhéttől kezdve a bloggerek és influenszerek bizonyos területekkel kapcsolatban kizárólag akkor posztolhatnak majd, ha rendelkeznek a kínai Kibertér Minisztériumának engedélyével. Az új szabályok szerint nemcsak katonai és politikai témában lesz majd szükség a kormány jóváhagyására, hanem oktatási, gazdasági, egészségügyi és igazságügyi területeken is. Sokan attól tartanak, hogy ez azt jelenti, hogy csak a hivatalos propagandaanyagok közlésére lesz majd lehetőség.

Az új rendelkezés Hszi Csin-ping elnök korábbi szabályozásaival és kormánystratégiájával van összhangban, melyek szintén a diskurzus és az online információáramlás és véleményszabadság területeit szűkítik be. A kibertérért felelős állami szervezet az ügyben kiadott nyilatkozatában elárulja, hogy az új irányelvekre azért van szükség, hogy a „felhasználók irányításával a közvélemény helyes irányban maradjon”.

Az egyelőre tisztázatlan, hogy a bloggerek és influenszerek milyen büntetésre számíthatnak, ha olyan tartalmat posztolnak, amire nem kaptak engedélyt az ország kormányzásától. Múlthéten egy üzenetküldő appot tettek elérhetetlenné a hatóságok, mivel arra gyanakodnak, hogy a szoftver „internetes hírinformációs szolgáltatást” nyújtott.

A média és internet a korábbiaknál még szigorúbb szabályozásának a koronavírus-járványhoz is köze lehet, hiszen a Covid-19 kirobbanásának első napjaiban kizárólag online felhasználók és digitális hírközlők adtak információt az eseményekről a lakosságnak.

Xiao Qiang, a Berkeley Egyetem digitális cenzúra szakértője elárulta, hogy az új törvények a cenzor aggodalmáról adnak tanúsítványt, akkor is, ha nem teljesen világos, min aggódnak olyan nagyon. Hozzátette, hogy az elmúlt évben a média és online tér állami kontrollja olyan szintekre hágott, hogy alig lehet bármiről is beszélni a neten.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.