Clouds
21 Budapest
Dollár
354,58 Ft
Euró
386,26 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
23,615 $

Hatalmas úszó hulladéksziget torlódott fel Európa egyik legszebb folyóján

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ennek jelentős része valószínűleg a rosszul szabályozott hulladéklerakókból származik, ám az illegális tevékenység és a heves esőzés is rontott a helyzeten.

A Drina-folyón, amely Montenegrón, Szerbián és Bosznián is áthalad, hatalmas mennyiségű szemét (többek között műanyag palackok, üres hordók, használt gumiabroncsok és egyéb hulladékok) torlódott fel egy vízerőmű közelében.

Soron kívül Elindult a bértárgyalás az Audi Hungariánál, ezt követeli a szakszervezet

Ennek jelentős része valószínűleg a rosszul szabályozott hulladéklerakókból származik, ám egyes környezetvédő csoportok arra gyanakodnak, hogy az illegális szemétlerakók is nagy mennyiségű hulladékot dobtak a vízbe.

Eközben az elmúlt napokban tapasztalt heves esőzés is rontott a helyzeten, a karbantartó munkások pedig arról számoltak be, hogy évente mintegy 6000-8000 köbméternyi hulladékot gyűjtenek össze, a munka pedig átlagosan hat hónapig tart, és akár 100 ezer euróba is kerülhet.

Az összegyűjtött szemetet pedig a közeli Višegrad városának szeméttelepére viszik, ahol már így is olyan sok hulladék van, hogy folyamatosan égetni kell az egyre gyűlő mennyiséget, amely nemcsak környezeti, hanem egészségügyi szempontból is kockázatot jelent – írta a Metro.

Bosznia-Hercegovina 2022 decemberében kapta meg az uniós tagjelölti státuszt, s ennek érdekében azt is vállalta, hogy betartja a hulladékgazdálkodásra vonatkozó uniós irányelveket, de azóta több hulladéklerakó kapcsán is kiderült, hogy nem felelnek meg az európai előírásoknak.