Clouds
21 Budapest
Dollár
353,19 Ft
Euró
385,28 Ft
Font
431,84 Ft
Bitcoin
23,659 $

Az USA már gyalogsági harcjárműveket is küldhet Ukrajnának Németországgal

Fotó: Ukrán katonák utolsó útjára kísérik 2022. december 30-án Harkivban Vlagyiszlav Csenyi nevű bajtársukat, aki a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Bahmutban vesztette életét. A háború előtt 70-80 ezer lakosú Bahmut városnál több mint négy hónapja dúlnak a harcok az ukrán és az orosz hadsereg között. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Újabb és újabb fegyvereket kaphat Ukrajna az oroszok elleni harcra, újabban gyalogsági járművek is felkerültek a listára.

Az Egyesült Államok és Németország is gyalogsági harcjárműveket szándékozik küldeni Ukrajnának – ismertette a Fehér Ház csütörtökön Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár telefonos egyeztetésének tartalmát.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A közlemény szerint a két vezető megerősítette feltétlen szolidaritását Ukrajna és az ukrán nép iránt Oroszország agressziójával szemben. Kifejezték határozott szándékukat arra, hogy továbbra is biztosítsák Ukrajnának a szükséges anyagi, humanitárius, katonai és diplomáciai segítséget. Ennek keretében az Egyesült Államok Bradley típusú gyalogsági harcjárműveket szándékozik küldeni.

A telefonbeszélgetés során Scholz kancellár arról tájékoztatta az amerikai elnököt, hogy Németország Marder gyalogsági harcjárművek küldését tervezi. A két vezető arról is megállapodott, hogy a járművekhez szükséges képzést is biztosítják az ukrán hadsereg katonáinak.

Emellett hangsúlyozták, hogy a folytatódó orosz rakétatámadások nyomán mind az Egyesült Államok, mind Németország a légvédelemhez sürgetően szükséges eszközöket továbbra is biztosítani szándékozik Ukrajna számára.

(MTI)