Clouds
21 Budapest
Dollár
368,35 Ft
Euró
394,34 Ft
Font
441,48 Ft
Bitcoin
23,093 $

Az FBI segíthet felgöngyölíteni a Usain Boltot is érintő csalás ügyét

TÉMÁK:
#Csalás #FBI
Lima, 2019. április 3. Az aktív sporttól visszavonult Usain Bolt nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok jamaicai atléta, rövidtávfutó, világcsúcstartó versenyez egy mototaxival Limában 2019. április 2-án. Bolt az egyik legnevesebb sportszergyártó kampányának részeként vett részt az 50 méteres gyorsulási versenyen, amit meg is nyert. MTI/EPA/EFE/Ernesto Arias
Észak-Amerika
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő
TÉMÁK

Az amerikai szövetségi nyomozóiroda segítségét kérik a jamaicai hatóságok, hogy kiderüljön, hogyan tűnhetett el többmillió dollár Usain Bolt bankszámlájáról.

Előzmény:

 

A jamaicai kormány az FBI segítségét kérte, hogy segítsen kinyomozni egy vagyonkezelő magáncég ügyét, amely nyomán a világhírű sprintfutó, Usain Bolt vagyonából 12,7 millió dollár tűnt el. A csalást 13 éve tartott és több idős embert, valamint közintézményeket is megkárosított, hogy összesen mennyi pénznek veszett nyoma, még nem sikerült felmérni, írja a The Guardian.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Bolt ügyvédei péntekig adtak időt a vagyonkezelőnek, hogy visszautalja a futó pénzét, mielőtt a bírósághoz fordulnának. Az eset nyomán a sztársportoló bankszámláján mindössze 12 ezer dollár, azaz kb. 4,5 millió forint maradt. A kormány egyéb, meg nem nevezett nemzetközi partnereket is felkért arra, segítsenek az ügy felgöngyölítésében.

A kingstoni székhelyű cég elleni nyomozás most indul, ezért nem tudni még, pontosan mennyi pénz tűnt el és hány sértett van. Nigel Clarke jamaicai pénzügyminiszter szerint a megkárosított ügyfelek elől a cég hamis bankszámlakivonatokkal fedte el a sikkasztást. Több jamaicai közintézmény, melyek szintén dollármilliókat fektettek a Stocks and Securities Limitedbe, szintén a sértettek között van.

A jamaicai pénzügyi felügyelet azután indított nyomozást, miután a vagyonkezelő jelezte feléjük, hogy egyik menedzserüket sikkasztáson kapták. Azóta a felügyelet vezetője lemondott és a szigetország pénzügyi rendszerének ellenőrzését a jegybank alá rendelte Clarke: „Pánikra semmi ok. A szerencsétlen körülmények ellenére Jamaica pénzügyi szektora továbbra is erős” – mondta.

A pénzügyminiszter azt is elmondta, hogy a kormány minden, az állítólagosan ellopott pénzból vásárolt árut el fog kobozni és azon is dolgoznak, hogy a jövőben a hasonló bűncselekményekért súlyosabb büntetés járjon: „Aki kirabolja a befektetőket, az az egész pénzügyi rendszert és mindannyiunk életmódját veszélyezteti, így a jamaicai társadalom hosszú időre meg akar tőle szabadulni.”