Dollár
423,88 Ft
Euró
408,85 Ft
Font
457,15 Ft
Bitcoin
19,181 $

USA újabb lépéseket tesz az orosz fenyegetés miatt, további két rombolót küldenek Európába

Fotó: Az amerikai haditengerészet által 2017. május 25-én közreadott kép a Dewey amerikai hadihajóról a dél-kínai-tengeren 2017. május 6-án. A térségbe vezényelt Carl Vinson repülőgép-hordozó kötelékébe tartozó Dewey romboló 12 mérföldnél közelebb hajózott egy olyan mesterséges szigethez, amelyet Kína épített egy olyan zátonyon, amelyet több ország is magának követel a Dél-kínai-tengeren. (MTI/EPA/Amerikai haditengerészet)
not image

Borbély Fanni

2022. június 28. - 20:15

Az amerikai elnök kedden bejelentette, az Egyesült Államok két új rombolót küld a spanyolországi Rota haditengerészeti állomásra.

Joe Biden kedden bejelentette, hogy az USA újabb lépéseket tesz az orosz fenyegetés miatt, s megosztotta, hogy az Egyesült Államok két új rombolót küld a spanyolországi Rota haditengerészeti állomásra.

Soron kívül Legjobb barátja behívása miatt nyitott tüzet egy toborzótisztre egy férfi Szibériában

A Pedro Sánchez spanyol miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Biden úgy fogalmazott:

“Ahogy a háború kitörése előtt is mondtam, ha Putyin megtámadja Ukrajnát, az Egyesült Államok megerősíti erőit Európában, és reagál az új európai biztonsági környezet valóságára. Az új kötelezettségvállalások együttesen a szövetségesek egységének és eltökéltségének, valamint a NATO 360 fokos megközelítésének lenyűgöző demonstrációját jelentik majd biztonságunk érdekében.”

E lépésre pedig akkor került sor, amikor mindenki tűkön ülve várja, hogy az Egyesült Államok milyen bejelentéseket tesz az e heti, madridi NATO-csúcson, miután Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem titkolt célja, hogy fellépjen az “egyre súlyosabb orosz fenyegetés ellen” – írja a CNN.

Sullivan az Air Force One fedélzetén jelentette ki, hogy:

“A csúcstalálkozó végére erősebb, hatékonyabb, harci szempontból is hitelesebb, ütőképesebb és határozottabb erőviszonyokat fogunk látni, melyek figyelembe veszik az egyre súlyosabb orosz fenyegetést”.

Az e heti NATO-csúcson várhatóan igen komoly döntéseket fognak hozni, többek között a finanszírozás kapcsán, de nagy valószínűséggel konkrét célokban is meg fognak állapodni a tagok. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg megerősítette, hogy a NATO a hidegháború óta nem látott mértékben növeli a készültségben lévő erők számát, egészen pontosan pedig a jelenlegi 40 ezerről 300 ezer főre növelik a harci készültségben lévő erők számát.