Terrortámadást terveznek az Egyesült Államok ellen

Fotó: Illusztráció/MTI/EPA/Ahmed Mardnli
not image

Nagy Noel

2021. október 27. - 11:02

Az amerikai hírszerzés beszámolója alapján kezdenek beigazolódni azok a félelmek, amelyek a tálibok hatalomra kerülését követően erősödtek meg.

A titkosszolgálatok beszámolója szerint ugyanis az Iszlám Állam afgán szárnya, az ISIS-Khorasan és az Al-Kaida is terrortámadásokat tervez külföldön elkövetni, amelynek az USA is az egyik célpontja – írja a The Guardian.

Colin Kahl védelmi miniszterhelyettes beszámolója szerint az ISIS-K és az Al-Kaida előtt is jelenleg az az akadály, hogy nincs meg a lehetőségük a cselekmény elkövetésére. Ezek lehetnek eszközbeli vagy kapacitásbeli gondok, viszont a tervezés már megindult.

Kahl elmondása szerint az ISIS-K viszont veszélyesebbnek tűnik, ugyanis akár 6-12 hónapon belül megszerezhetnek mindent, amely egy merénylet végrehajtása során szükséges. Most azt vizsgálják a Pentagonban, hogy lesz-e lehetősége a táliboknak ennek ellensúlyozására.

„Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a tálibok és az ISIS-K esküdt ellenségek. A tálibok nagyon motiváltak lesznek, hogy leszámoljanak az ISIS-K-vel. Egyelőre viszont még meg kell határoznunk, hogy képesek lesznek-e erre”

Kahl az Al-Kaida kapcsán elmondta, hogy az egy sokkal komplexebb kihívást jelent az USA számára, mivel vannak kapcsolataik a tálibokkal. Mint mondta azonban, a hírhedt szervezetnek még legalább 1-2 évre szüksége lenne, hogy a kapacitásaikat újraépítsék.