Clouds
21 Budapest
Dollár
353,68 Ft
Euró
385,84 Ft
Font
432,36 Ft
Bitcoin
23,675 $

USA: az amerikai tengeralattjárók eladása miatt bajba kerülhet a haditengerészet

Fotó: Ausztrália Collins-osztályú, dízel-elektromos meghajtású tengeralattjárója és a brit HMS Astute nukleáris meghajtású tengeralattjáró a nyugat-ausztráliai Perthben lévő HMAS Stirling haditengerészeti bázison 2021. október 29-én. Peter Dutton ausztrál védelmi miniszter közlése szerint az ország mindent megtesz, hogy minél hamarabb elkészüljön az első nukleáris meghajtású tengeralattjárója. Szeptemberben az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven, amelynek értelmében Ausztrália nukleáris meghajtású tengeralattjárókat épít a két másik ország segítségével. MTI/EPA/AAP/Richard Wainwright
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A törvényhozók elismerték, hogy Ausztrália támogatásához stratégiai érdekek fűződnek, ám ez nem mehet az Egyesült Államok fegyverkezésének rovására.

A hírek szerint egyes demokrata és republikánus törvényhozók arra figyelmeztették Joe Biden amerikai elnököt, hogy az Ausztráliával kötött Aukus biztonsági paktum a „töréspontig” terhelheti az amerikai tengeralattjáró-ipart.

Soron kívül Ennyivel tervezi emelni a tanárok bérét a kormány

A 2021-ben létrehozott egyezmény célja, hogy az indo-csendes-óceáni térségben fokozódó kínai nyomásgyakorlást Ausztrália katonai erejének növelésével ellensúlyozzák, s ebben az USA és Nagy-Britannia is támogatást nyújt, mégpedig atommeghajtású tengeralattjárók beszerzésével.

A Portfolio szerint a szenátorok most azt kérik Bidentől, hogy ne adjon el amerikai tengeralattjárókat mindaddig, míg Ausztrália nem képes az Aukus szövetség részeként sajátot építeni, hozzátéve, hogy az elmúlt 5 évben mindössze 1,2 Virginia-osztályú atomtengeralattjáró készült el az amerikai dokkokban.

Az Egyesült Államok célja, hogy a saját flottájában legalább 60 darab ilyen típusú tengeralattjáró legyen, de a lassú gyártási körülmények miatt az ország belső szükségleteit sem tudják kielégíteni – számolt be a The Guardian.

A törvényhozók elismerték, hogy Ausztrália támogatásához stratégiai érdekek fűződnek, ám ez nem mehet az USA fegyverkezésének rovására. Kiemelték, amennyiben az amerikai haditengerészet igényeinek kielégítése előtt adják el az említett katonai eszközöket, fennáll a kockázat, hogy nem fognak megfelelni „a szuverén háborús és békeidőben támasztott követelményeknek”.