Dollár
431,75 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
467,61 Ft
Bitcoin
19,411 $

USA: Ukrajnának nem áll érdekében a zaporizzsjai erőmű elleni támadás

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott, videófelvételről készült kép az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőműről a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. augusztus 7-én. A támadás során egy kiégett fűtőcsövek tárolására szolgáló raktárt ért találat, valamint radioaktivitás mérésére szolgáló szenzorok sérültek meg. Az orosz és az ukrán erők egymást vádolják a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével. MTI/EPA//Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 13. - 13:28

A tisztviselő szerint az ukránok nagyon jól tudják, milyen következményekkel járna egy ilyen katonai döntés.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő kiemelte, az Egyesült Államok nem tartja valószínűnek, hogy az ukrán erők támadták volna meg a zaporizzsjai erőművet, mivel egy ilyen lépés határozottan ellentétes lenne az érdekeikkel.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

„Nem hiszem, hogy az ukránoknak, akik pontosan tudják, milyen hatása lenne az üzem elleni csapásnak, érdekükben állna egy ilyen döntés. Ennek egyszerűen semmi értelme” – mondta.

Az amerikai hadsereg képviselője azt állította, Washington olyan fegyvereket juttatott el Ukrajnának, amelyek lehetővé teszik az Oroszországgal szembeni fellépést, valamint Kijev határozza meg ezen katonai eszközök célpontjait – írta a TASS.

Az orosz védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy az ukrán fegyveres erők 44. tüzérségi dandárjának egységei 152 milliméteres ágyúkkal, Nikopol településéről lőtték az atomerőművet, a támadások következtében pedig a berendezések egy része megrongálódott.

A zaporizzsjai erőmű Európa egyik legnagyobbjaként ismert, amelynek teljes kapacitása mintegy 6000 megawatt, valamint hat reaktorból áll. Jelenleg körülbelül 70 százalékon működik, a megszállók jövőbeni tervei szerint pedig a Krím áramellátásáért fog felelni.