Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Mióta itt jártál:

1 milliárd dolláros fegyvercsomaggal készül az USA, HIMARS lőszereket is küld Ukrajnának

Fotó: Joe Biden amerikai elnök bejelenti Ajmán az-Zaváhírinek, az al-Kaida terrorhálózat vezetõjének megölését a washingtoni Fehér Ház Kék termének erkélyérõl 2022. augusztus 1-jén. Brit sajtóértesülés szerint Zaváhírit az amerikai Központi Hírszerzõ Ügynökség (CIA) dróntámadása likvidálta Kabulban július 31-én. MTI/EPA/AFP pool/Jim Watson

Takács Petra

2022. augusztus 6. - 15:05

A nagy hatótávolságú fegyverek jelentős katonai győzelmekhez segítették hozzá az ukrán katonákat, és feltüzelték Ukrajna reményeit” egy ellentámadást illetően.

Egy jelentés szerint Joe Biden kormánya újabb támogatási csomaggal készül, hogy további hadianyagokkal lássa el Ukrajnát az orosz erők elleni harchoz; az 1 milliárd dolláros segélyszállítmány az Egyesült Államokban gyártott M142 HIMARS rakétarendszerekhez tartalmaz lövedéket, amelyek hatótávolsága jelentős célpontok elérését tette lehetővé Kijev számára.

Jelenleg állítólag 16, az Egyesült Államok által szállított HIMARS található Ukrajnában, amelyek az ukrán erők beszámolói alapján sikeresen vettek célba és találtak el orosz parancsnoki központokat és lőszerraktárakat.

Az új csomag az Elnöki Lehívási Hatóságon (PDA) keresztül érkezik, amely lehetővé teszi Biden számára, hogy a Kongresszus jóváhagyása nélkül engedélyezze az amerikai részvények átutalását.

A szállítmány tartalmaz még NASAMS föld-levegő rakétarendszerhez való lőszert és legfeljebb 50 db M113-as páncélozott egészségügyi szállítójárművet is, amelyből az Egyesült Államok korábban kétszázat szánt Ukrajnának.

Júliusan az amerikai kormány két NASAMS küldésére is ígéretet tett, bár nem világos, hogy a hordozórakéták már Ukrajnában vannak, vagy a lőszerek egy másik ország által adományozott hordozórakétához érkeznek.

A hozzájárulást valószínűleg hétfőn jelentik be, ezzel pedig a háború kitörése óta 8,8 milliárd dollárra növekszik az amerikai kormány által biztosított segélyek összege – olvasható a News Week cikkében.

Ukrajna méltatta a legutóbbi HIMARS rendszerek szállítását, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig üdvözölte az Egyesült Államoktól kapott támogatás mértékét, mondván, ez közelebb viszi az országot a győzelemhez.

A Financial Times úgy fogalmazott, hogy a HIMARS rendszerek „feltüzelték Ukrajna reményeit” egy ellentámadást illetően, a brit védelmi minisztérium pedig szombaton kijelentette, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja „új szakaszához érkezett”.