Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Az USA további négy igen komoly rakétarendszert küldhet Ukrajnának, de ők tízszer többet akarnak

Fotó: Twenty20/9_fingers_
not image

Hujber Dávid

2022. június 19. - 06:39

A hírek szerint a Pentagon jelenleg azt fontolgatja, hogy további négy rakétarendszert tegyen elérhetővé Ukrajna számára az oroszok elleni háborúban.

Az USA nemrég jelentette be az 1 milliárd dolláros fegyvercsomagját Ukrajna részére, ami számos fegyvert és védelmi eszközt tartalmaz. Hamarosan újabb szovjet helikoptereket is kaphatnak az ukránok, amik már szállításra várnak az USA arizonai bázisán.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Mindeközben Oroszország egyre több nyugati fegyverszállítmányt robbant fel, amivel még nehezebb helyzetbe hozzák Ukrajnát. Az USA semmiképpen nem akarja elengedni az ukránok kezét, és most azt fontolgatják, hogy újabb rakétarendszereket küldenek számukra.

A The Guardian a Politico-ra hivatkozva arról számolt be, hogy az USA valószínűleg további négy rakétarendszert küld Ukrajnának. Ezzel pedig már összesen nyolc ilyen nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszer (HIMARS) lenne Ukrajnában.

A nehézfegyver 2005 óta van szolgálatban, mely nagy pusztítást képez végezni. Az amerikai hadsereg részére kifejlesztett rendszer egyik előnye, hogy könnyen mozgatható, mely hat indítótubust tartalmaz, amik segítségével útnak engedik a rakétákat.

Korábban az afganisztáni és a szíriai háborúban is használták, de Irakban is felbukkant 2014 és 2017 között. Jelenleg pedig az ukrajnai háborúban teljesíthet fontos szolgálatot, legalábbis addig, amíg az oroszok meg nem semmisítik a 277 mmes M270-es rakétákkal együtt.

Egy neve elhallgatását kérő informátor beszélt arról az amerikai védelmi minisztériumtól, hogy a döntés Ukrajna azonnali szükségleteinek alapján fog megszületni. Egy másik tisztviselő azt mondta, arra számítanak, hogy hamarosan további ilyen rakétarendszereket adnak át Ukrajnának, illetve több irányított lövedéket is kaphatnak.

Úgy tudni, hogy Ukrajna további fegyvereket is kért, mivel nagy hatótávolságú fegyverekre van szükségük az oroszok ellen. Oleksandra “Sasha” Ustinova, az ukrán parlament tagjaként hangsúlyozta, az USA által már jóváhagyott négy HIMARS nem elegendő, ennél tízszer többre van szükségük.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.