Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Az USA bejelentette, fejlettebb rakétarendszereket küld Ukrajnának, de nem “csodafegyvereket”

Fotó: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az arlingtoni nemzeti temetőben az Egyesült Államok haderőinek szolgálatában elesett katonák tiszteletére tartott emlékezés napján, 2022. május 30-án. MTI/EPA/Michael Reynolds
Európa
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy fejlettebb rakétarendszereket és lőszereket tesz elérhetővé Ukrajna számára, miközben már több mint három hónapja zajlik az ukrajnai háború.

Ukrajna gyakorlatilag a háború kezdete óta kérleli a Nyugatot, hogy tegyenek elérhetővé számukra olyan rakétarendszereket, amik több száz kilométer hatótávolsággal bírnak. Nemrég úgy tűnt, hogy az USA hosszas tanácskozás után rábólinthat ezekre a rakétákra.

Végül Biden bejelentette, hogy ez nem fog megtörténni, mert nem akarják, hogy egy olyan fegyvert használjanak az ukránok, amikkel Oroszországra lőhetnek. Ennek túl magas lenne a biztonsági kockázata, tartanak tőle, hogy az oroszok megorrolnának rájuk.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy az USA ne küldene másfajta rakétarendszereket és lőszereket. Biden megerősítette, készek biztosítani ezeket a fejlettebb rakétarendszereket és lőszereket Ukrajnának.

A CNN a New York Times cikkét idézte, amiben Biden azt mondta, az USA célja, hogy Ukrajnában egy demokratikus, független, szuverén és virágzó állam valósuljon meg, mely rendelkezik azokkal az eszközökkel, amik elrettenthetik és megvédhetik az országot az újabb agresszióval szemben.

Az USA a háború kitörése óta több milliárd dollár értékű fegyvereket szállított Ukrajnának, és továbbra is az a célja, hogy támogassa az ukrán hadsereget. Folyamatosak ezek a fegyverszállítmányok, ugyanakkor bizonyos technikákat nem hajlandóak elérhetővé tenni.

Ennek az az oka, hogy Oroszország adott esetben még dühösebbé válhat, aminek beláthatatlan következményei lehetnek, és nem akarják, hogy Ukrajnán kívülre is elérjen a háború, mert az adott esetben már a NATO beavatkozását is jelenthetné.