Az amerikai pénzügyminiszter szerint gazdasági összeomlás fenyegeti az USA-t

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 20. - 12:46

Janet Yellen tárcavezető azt kéri a Kongresszustól, függesszék fel vagy engedjék meg az államadóssági plafont, ellenben súlyos katasztrófa történhet.

Az USA pénzügyminisztere elmondta, az Egyesült Államok eddig mindig kifizette számláit, és a közgazdászok, valamint mindkét párt szakértői egyetértenek abban, hogy a késedelmes fizetés akár globális pénzügyi összeomlást idézhetne elő – írta a Marketwatch portál.

Mitch Connell, a Szenátus republikánus csoportjának fejese határozottan kijelentette, nem engedélyezi, hogy jóváhagyják az adósságplafon felfüggesztését, azonban az 50-50-es eloszlás miatt nagy szükség lenne a rendelet elfogadásához az ellenfél táborára is a demokratáknak.

Yellen felhívta Connell figyelmét, hogy Trump elnöksége alatt a demokraták három ízben is hozzájárultak a plafon könnyítéséhez, ezért jó lenne, ha ők is ugyanígy tennének.

Eddig 80-szor függesztették fel a szabályt az elmúlt 52 évben, ennek ellenére az USA államadóssága mára 28 000 milliárd dollár fölé nőtt. Ha nem függesztik fel a szabályokat, akkor az amerikai kormány október közepére fizetésképtelenné válik.