Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

18 forgatókönyve van az USA-nak, ha Oroszország az invázió mellett dönt

Fotó: EPA/Pool/Alex Brandon
not image

Nagy Noel

2022. január 16. - 10:18

Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminisztériumának politikai ügyekért felelős államtitkára jelezte Washington felkészültségét egy invázió esetére.

Az USA és a NATO is tárgyalt ezen a héten Oroszországgal az ukrán válság kérdéséről, miközben Moszkva egyre nagyobb számban csoportosít át haderőket a kelet-európai ország határához. Az oroszok nem engednek a követeléseikből, így nagy az invázió veszélye.

Nuland elmondása szerint azonban az USA is már készül az invázió lehetőségére, ezért 18 különböző forgatókönyvet készítettek már erre az esetre. A Financial Times kérdésére nem beszélt erről részletesen, de egyértelművé tette a nyugati hatalmak szándékát:

„Csak annyit mondok, hogy elkötelezettek vagyunk és a szövetségeseinkkel való beszélgetések során lefektettük, hogy nagyon gyorsan, nagyon éles fájdalmat fogunk tudni okozni Oroszországnak, ha megindulnak”

Nuland jelezte, hogy az oroszok elleni szankciókat okosan kell megválogatniuk, mert egyes szankciókkal Európával szúrnának ki, másokkal pedig az Egyesült Államok járna rosszul, ezért fontos a stratégia megfelelő megválasztása.

A külügyi államtitkár elmondta azt is, hogy Washington továbbra is hisz a helyzet diplomáciai megoldásában, valamint jelezte, hogy nagyon örül az első lépés megtételében, amelyek az eheti tárgyalások voltak.

Nuland szerint Oroszország és az Egyesült Államok meghallgatta egymást a kérdésben, de a megegyezés még nagyon távol áll. Közölte azt is, hogy a Fehér Ház jelenleg írásos válaszon dolgozik a moszkvai követelésekre.

Oroszország ugyanis azt akarja kikényszeríteni a NATO-tól, hogy semmi esetre se terjeszkedjenek kelet felé, valamint vonják ki csapataikat a szovjet blokk korábbi országaiból. A NATO ezt visszautasította és jelezte Moszkvának, hogy ne szóljon bele a tagsági ügyeibe.