Egy amerikai cég segített Oroszországnak tömegpusztító fegyvereket kifejleszteni

Veszélyre és távolságtartásra figyelmeztetõ tábla egy kapun a brit védelmi minisztérium vegyi és biológiai kutatóközpontja területén Porton Downban 2018. március 19-én. A kutatóintézet szakértõinek megállapítása szerint március 4-én a novicsok nevû, oroszországi fejlesztésû, fegyverekben is használható minõségû idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külsõ hírszerzés (MI6) volt ügynökét és lányát, Julija Szkripalt, akiket azóta is válságos állapotban kezelnek a délnyugat-angliai Salisbury kórházában. A hágai székhelyû Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértõi ezen a napon érkeznek Nagy-Britanniába. (MTI/EPA/Andy Rain)
not image

Nagy Noel

2021. július 27. - 15:35

Frissen nyilvánosságra hozott dokumentumok tanulsága szerint egy amerikai vállalat szándékosan hamisított kereskedelemi papírokat, hogy tudományos eszközöket szállítsanak az orosz titkosszolgálatnak, az FSZB-nek.

Vizsgálatot indított az FBI és a szövetségi ügyészek egy Új-Hampshire-i vállalat ellen, amiért a gyanú szerint olyan felszereléseket szolgáltattak az orosz titkosszolgálatoknak, amelyeket tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére lehet felhasználni – derült ki a The Daily Beast birtokába jutott bírósági dokumentokból.

A vád szerint az 1990-ben alapított Intertech Corporation szándékosan hamisított kereskedelmi és szállítási dokumentumokat, valamint elkerülte és megkerülte az exportra vonatkozó szabályokat annak érdekében, hogy bizonyos tudományos eszközöket szolgáltassanak az orosz belföldi titkosszolgálatnak, az FSZB-nek.

Az ügyészek és nyomozók állítása szerint az amerikai cég egy orosz alvállalatnak, az Intertech Instrumentsnek szállította az eszközöket, amelyre Joe Biden kormánya már szankciókat vetett ki, amiért összeköttetésbe voltak az ország tömegpusztító fegyvereket fejlesztő programjával.

Hivatalosan azonban az ügyészek még az amerikai céget és az orosz alvállalatát, valamint azok vezető tisztviselőit még nem vádolták meg a bűncselekményekkel, még nyomozási szakban tart az ügy. A The Daily Beast felkereste a cégek vezetőit és a szövetségi ügyészeket is, ám egyikük sem válaszolt a megkeresésére.

Egyelőre azt sem tudni pontosan, hogy milyen termékeket szállított az Intertech az orosz partnerének, mindössze annyi bizonyos, hogy korábbi exportok során az Intertech Instruments együttműködött az orosz kormány vegyi- és biológiai programjával.

Az Egyesült Államoknak ezzel kapcsolatban egy viszonylag hosszú listája van azon cégekről, amelyeket összefüggésbe lehetett hozni az orosz programokkal, már korábban kilenc orosz, három német és egy svájci vállalatot is szankcionáltak exporttilalommal vagy exportkorlátozással.

Az orosz cégjegyzék szerint egyébként az titkosszolgálati együttműködéssel vádolt Intertech Instruments ugyanazon email-címekkel és weboldallal rendelkezik, mint az Új-Hampshire-i anyavállalat, amely ellen az exporttörvények megsértése miatt indították az eljárást.

Az Intertechnek azonban már régi kapcsolata van az orosz titkosszolgálatokkal, a vállalat egyik dolgozója még azt is kijelentette, hogy hosszú éveken át dolgozott az FSZB egyik laborjában és a mai napig megmaradtak onnan kapcsolatai.

A szövetségi nyomozók szerint ráadásul az Intertech tisztviselők nem tudták beazonosítani öt, 2015 márciusa és 2016 szeptembere között küldött szállítmányukat, amelyek végül az FSZB-nél kötöttek ki, annak is a kriminalisztikai intézeténél, ami gyakorlatilag a titkosszolgálat nyomozóirodája.

A Bellingcat nevű oknyomozói oldal azonban korábban feltárta, hogy a Kriminalisztikai Intézet nem csak egyfajta segítőszerve az FSZB-nek, hanem erősen közük van ahhoz is, hogy a Kreml főellenségeit, mint Alekszej Navalnijt vagy Szergej Szkripált vegyi fegyverrel mérgezzék meg.

A riportban többek között feltárták, hogy a Kriminalisztikai Intézetének volt egy titkos alegysége, amely mintegy tucat személyből állt és egyetlen feladaton dolgoztak: Alekszej Navalnij megmérgezésén.

2018 szeptemberében az FBI és a kereskedelmi minisztérium levélben értesítette az Intertechet, hogy mostantól a laboratóriumi eszközöket csak külön engedéllyel exportálhatják a moszkvai alvállalatuknak a tömegpusztító fegyverrel összefüggő kockázat miatt.

Mint a bíróság birtokába jutott telefonbeszélgetésekből és belső emailekből azonban kiderült, a cég egy külön vállalatot állított fel, amelyen keresztül exportálják az eszközöket. A nyomozók szerint ez egyértelműen az exportszabályok megkerülésére utal, így már lépniük kellett.