Az USA megerősítette, küldik az új, 450 millió dolláros fegyvercsomagot Ukrajnának, mennek a rakétarendszerek

Fotó: Joe Biden amerikai elnök interjút ad az Associated Press amerikai hírügynökségnek a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. június 16-án. MTI/AP/Evan Vucci
not image

Hujber Dávid

2022. június 24. - 06:10

További 450 millió dollár értékben kap fegyvercsomagot Ukrajna az USA-tól, mely a háború kezdete óta megszámolhatatlan fegyvert küldött az ukrán hadsereg részére.

Mint arról korábban beszámoltunk, az USA rövid időn belül egy következő fegyvercsomagot küld Ukrajnának. A vártnak megfelelően röviddel a hírek megjelenését követően a Fehér Ház megerősítette, küldik az új csomagot.

A csomag értéke 450 millió dollár, ami további rakétarendszereket vonultat fel az orosz megszálló erők ellen. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, a csomag fegyvereket és felszereléseket tartalmaz, köztük tüzérségi rakétarendszerekkel.

Emellett több tízezer tüzérségi lőszert, valamint járőrhajókat is kapnak az ukránok. A HIMARS néven ismert rakétarendszerek Ukrajna kívánságlistájának élén állnak, amikből egyre több jut be az országba.

Ez az a fegyver, amivel felvehetik a harcot az ország keleti részén előrenyomuló orosz erőkkel szemben, akik jelenleg jelentős tüzérségi fölényben vannak. A The Guaridan beszámolója szerint a rakétarendszerek első négy egységét már leszállították, és megkezdődött az ukránok kiképzése, hogy használni tudják ezt a kifinomult és nagy pontosságágú fegyverzetet.

Ukrajna eddig összesen 6,1 milliárd dollár értékben kapott fegyvereket és védelmi eszközöket az USA-tól, amivel az Egyesült Államok toronymagasan vezeti a listát. Joe Biden amerikai elnök közben kritikákat is kap, amiért ennyi fegyvert küld Ukrajnának, melyek az USA készleteiből származnak.