Clouds
21 Budapest
Dollár
358,81 Ft
Euró
387,22 Ft
Font
439,35 Ft
Bitcoin
28,578 $

Jelentés: az USA növeli katonai jelenlétét Tajvanon egy kínai inváziótól tartva

Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok egy esetleges kínai inváziótól tart, ennek megelőzésére pedig növeli csapatai jelenlétét Tajvanon.

A Wall Streeet Journal értesülései szerint az Egyesült Államok azt fontolgatja, hogy a Tajvanon állomásozó katonái számát több mint négyszeresére növeli, mindezt annak érdekében, hogy megerősítse a sziget védelmét egy esetleges kínai invázióval szemben.

Soron kívül Szokatlan jelenség: 5 bolygó sorakozik fel egy szivárvány alakzatban

A lap amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írja, az Egyesült Államok azt tervezi, hogy a következő hónapokban az egy évvel ezelőtti 30-ról 100-200-ra növeli csapatainak számát a szigeten.

A megnövelt katonai jelenlét lényege, hogy az amerikai csapatok egy komolyabb kiképzési programot folytassanak a szigeten, melynek részleteiről a Pentagon nem kívánt beszámolni.

Úgy tudni, az USA azon munkálkodik, hogy olyan képességeket biztosítson Tajpejnek, melyekre szüksége van ahhoz, hogy provokáció nélkül képes legyen megvédeni magát Pekinggel szemben. A jelentés szerint a különleges műveleti erők és az amerikai tengerészgyalogosok is részt vesznek majd a programban.

Noha az Egyesült Államok a Kínával való kapcsolatok normalizálása érdekében hivatalosan elismeri az “Egy Kína” politikát, azt nem fogadja el, hogy Peking akár erőszak árán is, de “újraegyesítené” Kínát Tajvannal, ami viszont nem tett túl jót az egyre viharosabb diplomáciai kapcsolatoknak az USA és Kína között.