Dollár
432,11 Ft
Euró
423,19 Ft
Font
482,06 Ft
Bitcoin
20,035 $

Újabb lövöldözés az USA-ban, hatan meghaltak a Függetlenség Napján

Fotó: Unsplash/Austin Neill
not image

Hujber Dávid

2022. július 4. - 20:13

Úgy tudni, nagyon sok embert szállítottak kórházba, hat sérült életét pedig már nem tudták megmenteni.

A halálos lövöldözés Chicagóban történt a Highland Parkban, amit időközben megerősítettek a város tisztviselői, miután lövések dördültek el egy függetlenség napi felvonuláson. A hivatalos közlemény szerint 16 embert szállítottak kórházba, addig hat ember életét már nem tudták megmenteni.

A bűnüldöző szervek jelenleg is keresik a gyanúsítottat, akiről egyelőre nem sokat tudni. Egyik pillanatról a másikra rendőri egységek jelentek meg a helyszínen, amit azonnal biztosítottak, lezártak, és keresni kezdték a támadót.

Több száz résztvevője volt a békés felvonulásnak, egyelőre nem ismert a támadó indítéka. A helyszínen többen véresen rohantak, igyekeztek minél hamarabb biztonságba kerülni. A nagy rohanásban babakocsikat, takarókat és más tárgyakat is maguk mögött hagytak a menekülők – írja az Al Jazeera.

Helyszín i beszámolók szerint takarókkal letakart véres testeket lehetett látni a helyszínen. Jelenleg arról sem tudni, hogy kik az áldozatok, illetve a sérültek közül hányan vannak súlyos, esetlegesen kritikus állapotban.

A rendőrség arra kérte az embereket, hogy mindenki hagyja el a helyszínt, mert nem biztonságos ott tartózkodni. A fegyveres erőszak hosszú évek óta egyre nagyobb problémát jelent az USA-ban, és ez az eset egy újabb példa arra, hogy a kormány nem tudja megakadályozni a tragédiákat, amikből lassan heti rendszerességgel találni.

FRISSÍTÉS:

20:18 Eleinte öt áldozatról szóltak a hírek , a CNN már hat olyan sérültről tud, akit nem tudtak visszahozni a mentők. A gyanúsított személy egy 18-20 év közötti fehér férfi, aki fehér vagy kék pólót viselt a támadás idején. A rendőrség egy hosszú fekete hajú férfit keres nagy erőkkel, egyelőre nem akadtak a nyomára, de találtak egy puskát a bűntett helyszínén, ami akár pontos információt is adhat arról, hogy ki volt az elkövetőt, feltéve, ha hagyott maga után ujjlenyomatot, és benne van-e a bűnügyi a nyilvántartásba, vagy ha regisztrált fegyverről van szó, akkor az kihez tartozik.

20:22 A rendőrség arra gyanakszik, hogy a támadó egy közeli tetőről adta le a lövéseket az emberekre. Arról sincs információ, hogy célzott lövéseket adott le a támadó, vagy válogatás nélkül ölt. Jelenleg egy támadót keresnek, a jelek arra utalnak, hogy a gyilkos egyedül követte el a gyilkosságokat.

20:30 Legkevesebb 31 olyan emberről jelentettek, akik kórházi ellátásra szorultak. 26 személyt a NorthShore Highland Park kórházba szállítottak, addig 5 másik embert NorthShore Evanston kórházban látnak el, ami első szintű traumatológiai osztállyal rendelkezik.

A két létesítmény 30 percre távolságra van egymástól. Legalább 20 orvost hívtak be a Highland Park kórházba, hogy azonnal reagálni tudjanak a lövöldözésre. A NorthShore University Health System szóvivője, Jim Anthony azt mondta, a sérültek túlnyomó többsége lőtt sebbel érkezett, de olyan sérültek is vannak, akik a lövöldözést követő káoszban szenvedtek sérülést – írja a CNN.

20:46 A belvárost körbezárták, a lakosokat arra kérik, hogy senki ne hagyja el az otthonát, amíg nem szólnak, maradjanak az otthonaikban, hiszen még mindig nincs meg a támadó, aki lehetséges, hogy továbbra is a környéken bujkál.

20:57 Jelenleg is nagy erőkkel keresik a támadót, aki veszélyes, és lehetséges, hogy fegyvere van, de nincs arra utaló jel, hogy bárhol is elbarikádozta magát, vagy túszokat tartanak fogva. A hatóságok egyelőre nem adtak arról információt, milyen korúak és neműek az áldozatok.

21:32 Továbbra is hatalmas erőkkel keresik a támadót az FBI bevonásával, mely szintén hamar megjelent a helyszínen, ahol több mint 100 rendőr teljesít szolgálatot. A CNN azt írja, arra kérték az embereket, hogy nézzék át a telefonjaikat, hátha készült felvétel a lövöldözés kezdetéről. Bármilyen felvételt szívesen fogadnak a hatóságok, amik értékesek lehetnek a nyomozásban.

22:10 Joe Biden amerikai elnök a közleményében megerősítette, a szövetségi rendfenntartó erőket is mozgósította annak érdekében, hogy segítsék a hatóságokat a támadó mihamarabbi felkutatásában, kézre kerítésében.

22:42 A megyei halottkém megerősítette, a helyszínen elhunyt 5 ember felnőtt volt, míg a hatodik személy a kórházban vesztette életét. A hatodik áldozat életkora egyelőre nem ismert, arról nincs információja a szakértőnek.

06:30 Elfogták a gyanúsított személyt, aki nem tanúsított ellenállást.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.