Clouds
21 Budapest
Dollár
353,69 Ft
Euró
384,70 Ft
Font
434,16 Ft
Bitcoin
27,564 $

Az USA-ban lila paradicsommal, míg Hollandiában miniparadicsommal rukkoltak elő

Fotó: Unsplash
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Előbbi tovább eltartható és állítólag egészségesebb, mint egy átlagos paradicsom, a színét pedig egy antioxidáns okozza, míg utóbbi szuper édes, élénkpiros színű, de az ára elég borsos.

Az Orchard Tech beszámolójából kiderül, miszerint ausztrál nemesítők alkották meg Hollandiában a világ legapróbb paradicsomát, a Tomberry pearl-t: a bogyójának átmérője mindössze 0,6-1,2 cm, a súlya pedig 1 gramm.

Soron kívül Nem lesz egyszerű a közlekedés a Puskás Aréna környékén csütörtök este

A fogyasztók elég hamar rákaptak, ugyanis szuper édes (8-9 Brix fok), a színe élénkpiros, az ára viszont meglehetősen borsos, mivel 2,97 dollárt (közel 1100 forint) kérnek el egy 100 grammos csomagért az Egyesült Államokban.

Ám némi nehézség is társul a sikerhez: a bogyók kis mérete miatt a kézi szedés nem megoldható, ezért az érett termést a fürtökkel együtt kell levágni, és szárító állványokra akasztani, ahonnan 1-2 nap alatt maguktól lepotyognak, és 6-8 napig frissen maradnak – írta az Agroinform.hu.

A lila az új piros?

A Napi.hu szerint a holland újdonsággal versenyez az USA, ahol egy lila, génmódosított paradicsomot fejlesztettek ki, ami a tudósok szerint tovább eltartható, mint egy átlagos paradicsom, ráadásul egészségesebb is.

A szakértők szerint az antocián nevű, rákellenes antioxidáns okozza a lila színt, mert ha ennek a szintjét megemelik, azzal a piros gyümölcsöt mély lilává változtatják, ami sokak tetszését elnyerte, ám támadások is érték az újdonságot.

Egyesek úgy vélik, hogy a genetikailag módosított élelmiszerek fogyasztása negatív hatással lehet az emberi egészségre, de bármi legyen is az igazság, a jelenlegi szabályozások mellett nem valószínű, hogy ez a paradicsom megjelenhet az európai piacon.