Képen a tengerbe zuhant amerikai vadászgép, ami egy váratlan feszültség okozója lett

Fotó: Illusztráció/Twenty20
not image

Nagy Noel

2022. január 29. - 10:52

Rendkívül szorongva figyelik a Pentagonban, hogy Kína is elindult felkutatni a Dél-kínai-tengerbe csapódott amerikai vadászgépet.

A tengerbe csapódott a hétfői nap folyamán az amerikai hadiipar egyik legújabb csodájának számító gép, az F-35C egyik darabja. A 100 millió dolláros, egymotoros lopakodó vadászgépet még pont sikerült lencsevégre kapni, mielőtt teljesen elsüllyedt volna.

Ez így már eleve egy nagyon drága szerencsétlenség az amerikai hadsereg számára, azonban sokkal nagyobb veszély is felmerült: nem csak az amerikaiak, hanem a kínaiak is elindultak az új generációs vadászgép roncsainak felkutatására.

Ez pedig azért is aggasztó, mert sokan attól tartanak, hogy ezzel a kínai kormány kezébe kerülhet az amerikaiak több új technológiája, köztük a radarra és a lopakodó képesség javítására vonatkozó innovációk.

Jelenlegi információk szerint az F-35C jelenleg a Dél-kínai-tenger fenekén hever, az amerikai haditengerészet pedig pont ezért gyakorlatilag versenyfutásba kezdett, hogy hamarabb érjenek oda a kiemelésre, mint a kínaiak.

Az elemzők szerint azonban ez nem lesz egyszerű, mivel éppen erről a tengerről állítja Kína, hogy az ő területe – idézte fel a Futurism. Kína egyébként állítja, hogy nem akarja ellopni a technológiát, noha erre már volt példa a múltban.