Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,577 $

Az USA enyhít a Kínában érkező utazókra vonatkozó covid-korlátozásokon

Fotó: Koronavírus-tesztre vesznek mintát egy nőtől egy mobil tesztállomáson 2022. augusztus 29-én. Csungcsing városban a hatóságok egy újabb tömeges tesztelést fognak végrehajtani, miután több mint 300 új megbetegedést regisztráltak. MTI/EPA/Hao Vu
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az Egyesült Államok azt tervezi, hogy már pénteken enyhíti a tesztelési korlátozásokat azokra vonatkozóan, akik Kínában érkeznek.

Decemberben a szövetségi egészségügyi tisztviselők bejelentették, hogy január 5-től az USA minden Kínából érkező utazótól negatív covid-tesztet követel meg, mielőtt az országba repülnek. Tették ezt azt követően, hogy a pekingi kormány enyhítése után megugrottak az esetszámok.

Soron kívül Szombat délelőttig borult lesz az ég, néhol esőre is számíthatunk

A CNN egy forrásra hivatkozva azt írja, hogy a rendelet bevezetésére az amerikai állampolgárok védelme miatt volt szükség. Az USA úgy látta, hogy a fertőzési hullám veszélyes lehet, és a kínai tisztviselők nem mutatnak átláthatóságot a hullám kapcsán.

Az USA szerint egy kínai laborból származik a vírus

A Washington Post elsőként számolt be az utazási korlátozások lazításáról, de az USA kormánya továbbra is azt tervezi, hogy figyelemmel követi a Kínában és világszerte előforduló eseteket, nyomon követi azokat. Emellett fenntartja az utazókra vonatkozó genomikai megfigyeli programját (TGS), mely az új variánsok elemzésére vonatkozik.

Az USA decemberben még az aggodalmát fejezte ki Kína azon döntése miatt, hogy nagyban lazít a korlátozásokon. Sokakat meglepett a kínai kormány döntése, és az amerikaiak aggódtak, hogy egy új variáns jelenhet meg Kínában.

Az USA és Kína kapcsolata továbbra sem idilli, amin az sem javított, hogy az amerikaiak szerint a vírus valószínűleg egy kínai laborból szabadult el. Kína továbbra is azt állítja, teljes átláthatóságot biztosít az országba érkező szakemberek számára, akik a vírus eredetét vizsgálják.