Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,228 $

Az USA-nak nagyon nem tetszik Kína viselkedése, szorosan figyelik őket

Fotó: A 2020. július 14-én közreadott képen az Egyesült Államok Légiereje VFA-195 repülőszázadának egyik F/A–18E/F Super Hornet negyedik generációs vadászrepülőgépe megközelíti a USS Ronald Reagan nukleáris repülőgép-hordozót egy dél-kínai-tengeri hadigyakorlaton július 25-én. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter 2020. július 13-án törvénytelennek nevezte Kínának a 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tengerre vonatkozó területi követeléseit. MTI/EPA/US Navy Office of Information/MC2 Samantha Jetzer
not image

Hujber Dávid

2022. június 15. - 21:58

Az Egyesült Államok jelenlegi kormánya egyre távolabb kerül Kínától, miközben már üzengetnek is egymásnak a sajtón keresztül.

Miközben Ukrajnában lassan négy hónapja háború dúl, és még csak tűzszünetet sem tudtak kötni a felek egymással, Kína már nem egyszer figyelmeztette az Egyesült Államokat, ha adott esetben beavatkoznak Tajvan ügyébe, annak következménye lesz.

Kína legutóbb az amerikai kémrepülőgépek kapcsán fejezte ki nemtetszését, és igen egyértelműen fogalmaztak. Azzal, hogy Joe Biden azt mondta, Kína tajvani akciója esetén készek lennének védelmet nyújtani Tajvannak, csak olajat öntött a tűzre.

Mindeközben az USA aggodalmát fejezte ki Kína Oroszországgal való szövetsége miatt, és arra figyelmeztettek, hogy Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szövetségre lépő országok a történelem rossz oldalán állnak.

„Kína azt mondja magáról, hogy semleges, de a viselkedése világossá teszi, hogy továbbra is szoros kapcsolatok fűzik Oroszországhoz.” – mondta szerdán az amerikai külügyminisztérium szóvivője, nem sokkal azt követően, hogy Oroszország és Kína elnöke egyeztettek egymással.

A két ország igyekszik megerősíteni a szövetségüket, és Oroszország elkezdett Ázsia felé terjeszkedni, miután a Nyugat szankciókkal bombázza. A The Guardian is beszámolt a történtekről, hozzátéve, Kína az orosz invázió kezdete óta nem ítélte el Oroszországot, és azzal is megvádolták, hogy diplomáciai védelmet adnak az oroszoknak, mert elítélik a nyugati szankciókat és a Kijevnek biztosított fegyverszállítmányokat.

A külügyminisztérium szóvivője hozzátette, Washington szorosan figyelemmel kíséri Kína aktivitását, bár szerintük Kína bizonyos tekintetben már meghozta a döntését. Az USA szerint Kína még mindig az oroszok mellett áll, továbbra is az orosz propagandát hirdeti a világban, illetve a védelme alá veszi őket a nemzetközi szervezetekben.

Az USA véleménye az, hogy Kína még mindig tagadja Oroszország ukrajnai atrocitásait, elítéli, amivel azt sugallja, hogy azok megrendezettek. „Azok a nemztek, melyek Vlagyimir Putyin pártját fogják, elkerülhetetlenül a történelem rossz oldalán találják magukat….” – folytatták a közleményben, és szerintük már világos, hogy mi történik.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.