Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Ha az USA nem változtat a Kínával szembeni hozzáállásán, konfliktus lesz a vége

Fotó: Csin Kang kínai külügyminiszter Tajvanra vonatkozó szövegrészt idéz a kínai alkotmányból egy újságíró kérdésére válaszul egy pekingi sajtóértekezleten 2023. március 7-én. Két nappal korábban Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a parlament, a Népi Kongresszus éves ülésszakát megnyitó beszédében határozottan ellenezte Tajvan függetlenségét, és a békés újraegyesítés mellett foglalt állást. MTI/EPA/Mark R. Cristino
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A kínai tisztviselő szerint a két ország között folyamatosan nő a feszültség, s ez elsősorban Washington hibája.

Csin Kang kínai külügyminiszter kijelentette, miszerint az Egyesült Államok „meggondolatlan” megközelítése veszélyezteti a globális biztonságot, s ha nem változtat a Kínával szembeni hozzáállásán, elkerülhetetlen lesz a konfliktus.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

Elmondása szerint a két ország között folyamatosan nő a feszültség, s ez elsősorban Washington hibája, amit csak tetézett az, hogy a múlt hónapban kilőtték a kínai megfigyelőléggömböt, amelyről az USA azt feltételezte, hogy egy kémballonról van szó – írta a Sky News.

Kiemelte, mindez olyan diplomáciai válságot okozott, amelyet el lehetett volna kerülni, majd azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy Kína „elnyomására és megfékezésére” törekszik a fair versengés helyett, így ez egy „vakmerő szerencsejáték”.

„Ha Washington nem tapos a fékre, és tovább száguldozik a rossz úton, semmi sem fogja megakadályozni a kisiklást, ami konfliktusba és konfrontációba torkollik. És ha ez valóban így lesz, ki fogja viselni a katasztrofális következményeket?”

– fogalmazott a külügyminiszter.

Ezt követően tagadta, hogy Peking fegyverekkel látta volna el Moszkvát, kiemelve, hogy a szankciók és a nyomásgyakorlás helyett csak a béketárgyalások hozhatnak eredményt, majd arra utalt, továbbra is készek minden szükséges intézkedést megtenni a Tajvannal való újraegyesítés érdekében.