Clouds
21 Budapest
Dollár
353,06 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
434,46 Ft
Bitcoin
27,590 $

Az USA azzal vádolja Kínát, hogy Észak-Koreát fedezi

Fotó: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2023. március 17-én közreadott képen egy Hvaszong-17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki a phenjani nemzetközi repülőtérről március 16-án. A rakétafelbocsátás válasz volt a március 13-án kezdődött amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra. MTI/EPA/KCNA
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az Egyesült Államok legutóbb azzal vádolta meg Kínát, hogy megpróbálja eltitkolni az észak-koreai atrocitásokat.

Az Egyesült Államok pénteken azzal vádolta meg Kínát, hogy megpróbálja elrejteni a világ elől Észak-Korea atrocitásait. Szerintük Kína blokkolta az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjainak informális internetes közvetítését az ülésről, aminek ideje alatt a Phenjan által elkövetett emberi jogi visszaélésekről, azok vádjairól esett szó.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete az ülésen azt mondta, néhány tanácstag túlságosan is hajlandó a rezsimet a felelősségre vonás alól megóvni. Kína és Oroszország szerint a 15 tagú Biztonság Tanács, melynek feladata a nemzetközi béke és biztonság fenntartása, nem tárgyalhat emberi jogi kérdésekben.

Azt mondják, az ehhez hasonló ülések az ENSZ Emberi Jogi Tanácsra vagy az ENSZ Közgyűlésre tartozik. Xing Jisheng kínai diplomata úgy fogalmazott, az Egyesült Államok és Albánia által közösen szervezett találkozó “semmilyen szempontból nem volt konstruktív”.

Észak-Korea mindent tagad

Azon a véleményen van, hogy mindez csak még inkább fokozhatja a konfliktust, ahelyett, hogy enyhítené a feszültséget. Ahhoz, hogy az ENSZ engedélyezze az ehhez hasonló informális megbeszélések internetes közvetítését, mind a 15 tanácstagnak áldását kell adnia rá.

A diplomaták szerint ritkán fordul elő, amikor egy közvetítést blokkolnak, de Kína lépésének ellenére a pénteki ülés nyilvános volt, és a média is részt vehetett rajta. Thomas-Greenfield szerint Észak-Korea nukleáris és ballisztikusrakéta-programja egyértelműen beletartozik a rezsi emberi jogi visszaéléseibe.

Hangsúlyozta, a tömegpusztító fegyverek utáni törekvés mindig felülírja az emberi jogokat, és szerinte Kim Dzsongun a lőszerre tette le a voksát az étellel szemben. „A rakétákat választotta az emberiség helyett.”

Észak-Korea nem vett részt a találkozón, és visszautasítják az emberi jogok megsértésével kapcsolatos vádakat. Emellett a szankciókat okolják azért, hogy szörnyű humanitárius helyzet alakult ki az országban. Az ország 2006 óta van ENSZ-szankciók hatálya alatt a ballisztikus rakéta- és nukleáris program miatt – írja a Raw Story.