Dollár
434,38 Ft
Euró
424,14 Ft
Font
487,25 Ft
Bitcoin
19,188 $

Oroszország nagyon rossz híreket közölt az elfogott amerikaiakról

Fotó: Az oroszok által hátrahagyott lőszerkészlet a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő és az ukrán hadsereg által visszafoglalt Trosztyanec pályaudvarán 2022. március 30-án. MTI/EPA/Roman Pilipej
not image

Hujber Dávid

2022. június 20. - 20:43

Nagyon úgy tűnik, hogy súlyos büntetést kaphatnak azok az amerikai állampolgárok, akik Ukrajna oldalán harcoltak az oroszok ellen, és időközben elfogták őket.

Több ezer önkéntes állt be az ukrán hadseregbe, köztük amerikaiakkal. Sokan gondolták úgy, hogy fegyvert kell ragadniuk, és legyőzniük az orosz erőket, akik abszolút túlerőben vannak a frontokon.

Mint arról korábban beszámoltunk, több amerikai is fogságba esett, akiket nem engednek el az orosz hatóságok. A Kreml több mint egyértelművé tette a helyzetet, és közölték, az elfogott amerikai zsoldosoknak felelősséget kell vállalniuk az általuk elkövetett bűncselekményekért.

Alexander Drueke és Andy Tai Ngoc Huynh önként vonultak be az ukrán seregbe, hogy megvédjék Ukrajnát az orosz megszállókkal szemben, de végül elkapták őket. Egy ideig eltűntként tartották őket nyilván, félő volt, hogy már talán nincsenek is életben.

Az elmúlt héten előkerült róluk egy fénykép, amin a két veterán látható egy katonai teherautó rakterében, miközben hátra van kötve a kezük. A The Guardian is beszámolt a RIA jelentéséről, mely szerint a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov tisztázta, az őrizetbe vett két férfia nem vonatkozik a genfi egyezmény, mivel nem reguláris katonák.

Grady Kurpasi, volt tengerészgyalogos tiszt a harmadik olyan amerikai, aki fogságba eshetett, de róla nincs információ. Április végén tűnt el Herszon térségében, azóta nem tudják, hol van, egyáltalán életben van-e.

Úgy tudni, hogy az ukrajnai háborúban eddig egy amerikai állampolgár vesztette életét, aki szintén önként vonult be, majd nem sokkal később elesett.