Dermesztő hideg okozta az USA határa felé gyalog elinduló család halálát

Fotó: crystalmariesing / Twenty20

Czinder Tímea

2022. január 28. - 17:04

A szülők két kisgyermekükkel vágtak neki az útnak, tisztázatlan körülmények miatt azonban a -35 fokos fagyban rekedtek, holttestükre másnap talált rá a kanadai lovasrendőrség.

Azonosították azt az indai családot, amelynek tagjait holtan találták meg pár lépésre a kanadai-amerikai határtól. A 39 éves Jagdish Patel, 37 éves felesége és 11 és 3 éves gyermeik a -35 fokos hidegben fagytak meg, miközben gyalog próbáltak eljutni az Egyesült Államokba.

A családot január 19-én fedezték fel egy a határtól északra fekvő szántóföldön. A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott információk szerint Patelék január 12-én érkeztek Kanadába egy torontói járattal, innen nyugat felé, Manitobába indultak, január 18-án pedig a határ menti városba, Emersonba utaztak. Holttestükre másnap este bukkantak rá – számolt be a BBC.

Mivel járművet nem találtak a kanadai-amerikai határ közelében, a hatóság arra gyanakszik, más vitte a helyszínre a családot, mielőtt gyalog indultak volna az USA felé. Január 19-én este határőrök fogtak el egy másik hét indiai állampolgárból álló csoportot, egy 47 éves floridai férfit pedig embercsempészettel vádoltak meg, ami a gyanú szerint összefügghet a Patel család halálával.

A tragédia megrázta a környéken élő indiai közösségeket. Míg az Egyesült Államok déli határára jellemzővé váltak a veszélyes határátlépések, Kanada felől ez a fajta utazás kevésbé jellemző. A Királyi Kanadai Lovas Rendőrség az Egyesült Államokkal és Indiával együttműködve kiterjedt vizsgálatot indít az ügyben, és figyelmeztetik a hasonló utazási terveket fontolgatókat, ne induljanak útnak.