Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,462 $

USA: Oroszország ismét Irántól várja, hogy drónokkal és rakétákkal lássa el

TÉMÁK:
#Irán
Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök videókonferencia keretében tárgyal az orosz Biztonsági Tanács tagjaival a moszkvai Kremlben 2022. december 6-án. MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Mecel
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az eladások jelentősen megnövelik az Oroszország és Irán közötti védelmi együttműködés mélységét, mindemellett súlyos következményekkel járhatnak.

Egyes amerikai tisztviselők szerint Oroszország ismét Irántól várja, hogy a hadseregét drónokkal és föld-föld rakétákkal lássa el az ukrajnai háborúhoz, s ennek kapcsán a Nemzetbiztonsági Tanács egyik forrása is nyilatkozott.

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Elmondása szerint az Egyesült Államokban egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy Moszkva további fejlett fegyverrendszerek beszerzésére törekszik Teherántól, s különösen problémásnak tartják azt, hogy az ország föld-föld rakétákat akarhat megkaparintani.

Egy ENSZ-diplomata pedig azt állította, hogy Irán több száz rakétát és drónt kíván értékesíteni Oroszországnak, ezzel megsértve a Biztonsági Tanács 2015-ös határozatát, amely jóváhagyta a Teherán és hat nagyhatalom közötti nukleáris megállapodást.

Súlyos következményekkel járhat a térség biztonságára nézve

„Moszkva a 2015-ös megállapodás aláírójaként aláásná a határozatot, emellett kulcskérdés, hogy Moszkva mit ad Iránnak a drónokért és rakétákért cserébe”

– fejtette ki a tisztviselő.

Majd hozzátették, miszerint az eladások jelentősen megnövelik az Oroszország és Irán közötti védelmi együttműködés mélységét, és „súlyos következményekkel járhatnak a térség biztonságára nézve” – közölte a Sky News.

Mindemellett úgy vélik, hogy a fegyverek még nem kerültek leszállításra, azonban egyértelmű, hogy szerepelnek a megrendelések között, miközben arról sem szabad elfeledkezni, hogy Teherán több száz harci drónt adott el Moszkvának a nyár folyamán.