Clouds
21 Budapest
Dollár
359,95 Ft
Euró
390,90 Ft
Font
446,12 Ft
Bitcoin
23,722 $

USA: hamarosan megkezdődik az ukrán csapatok Patriot-kiképzése

Wikimedia Coomons/U.S. Air Force/Senior Airman Joseph P. LeVeille
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy magas rangú védelmi tisztviselő bejelentette, hamarosan megkezdődik az ukrán csapatok kiképzése a Patriot légvédelmi rakétarendszer használatára.

A CNN beszámolója szerint egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő jelentette be, hogy az Egyesült Államok eddig mintegy 3100 ukrán katonát képzett ki különböző rendszerek kezelésére, a most bejelentett Patriot rakétarendszerre vonatkozó képzés pedig “nagyon hamar megkezdődik”.

Közlése szerint ezen csapatok közel felét képezték ki az M777-es tüzérségi tarack, valamint a HIMARS rakéta-sorozatvetők használatára, két olyan rendszerre, melyek eddig is rendkívül fontos szerepet játszottak az ukrán műveletek sikerességében. Hozzátette, az ukrán erőket kiképezték továbbá járművek, különböző tüzérségi eszközök, drónok és más rendszerek használatára is.

Mint ismert, szerdán Volodimir Zelenszkij a háború kezdete óta először tett külföldi látogatást, első útja pedig az Egyesült Államokba vezetett, ahol Joe Biden amerikai elnökkel együtt bejelentették, a Pentagon Patriot légvédelmi rakétarendszert biztosít Ukrajnának, az ukrán erők képzését pedig hamarosan megkezdik.

Noha a Pentagon nem közölte, hogy pontosan mikor kezdődik a képzés, és mennyi időt ölel fel, míg az ukrán erők elsajátítják a komplex rendszer használatát, egy magas rangú védelmi tisztviselő szerdán jelezte, a lehető leghamarabb megkezdik a kiképzést, mely várhatóan több hónapig fog tartani.

A Patriot légvédelmi rakétarendszer 450 és 550 millió dollár közötti összegbe kerül, attól függően, hogy milyen a konfigurációja. A légvédelmi rendszerbe való rakéták darabja mintegy 4 millió dollárba kerül.